Test av Roxcore Stream 1, smidig WiFi-högtalare

okt
10

När allt mer musik spelas upp via Spotify ökar behovet av smidiga högtalarsystem för detta. Ännu bättre om de kan streama musik direkt till sig utan att gå via mobilens bluetooth. Jag har testat Roxcore Stream 1, som ska klara just detta.

Under sommaren letade jag efter en smidig ersättare till stereon i mitt kök. Det känns ju inte helt modernt att spela CD-skivor år 2017 och även om jag kunde koppla min telefon till stereon så var detta bara möjligt via hörlursutgången. Och den verkar snart vara ett minne blott i våra smartphones. Så vad finns det då för alternativ?

Jag fastnade till slut för Roxcore Stream 1, en ganska liten högtalare med flera spännande funktioner. Den kan inte spela CD-skivor, men däremot kan man streama musik från exempelvis Spotify till den – helt trådlöst via wifi. Och att koppla upp en högtalare mot wifi istället för bluetooth har många fördelar. Du kan styra musiken från vilken telefon eller dator som helst, så länge den är uppkopplad mot samma nätverk och inloggad på samma Spotify-konto. Jag kan till exempel starta musiken med min telefon och sedan byta låt från min dator. En wifi-högtalare streamar musiken direkt från nätet, den går alltså inte via telefonen/datorn.

Roxcore Stream är ett märke som bara verkar säljas av Kjell & co. Gissningsvis har de köpt in en noname-serie och satt sitt eget märke på den. I dagsläget säljer de två Roxcore-modeller; Roxcore Stream 1 och Roxcore Stream 4. Roxcore Stream 1 är den mindre modellen. Den har även en storebror som heter Roxcore Stream 4. Båda högtalarna är helt trådlösa och batteridrivna. Det enda som egentligen skiljer dem åt är storleken på högtalarelementen.

Specifikationer

Namn Roxcore Stream 1
Högtalartyp Trådlös WiFi-högtalare, multiroom
Mått 126x135x53 mm
Effekt 2×2 Watt
Trådlös Ja, Wifi och Bluetooth
Batteri Upp till 4 timmars användning
Portar micro-USB, 3,5 mm AUX
Knappar Start/paus, volym upp/ner, låtbyte. Sex snabbknappar för webbradio
Kräver Spotify premium Ja, om den ska spela upp via WiFi
Övrigt 360 graders högtalare. Stöd för Spotify Connect, Tidal och Tunein. Högtalarna kan seriekopplas eller grupperas. Kan spela upp webbradiokanaler. Finns i svart och vitt

Konfigureras via en app

Du konfigurerar högtalaren via en gratis-app som finns till Android och iOS. Via den kopplar du upp högtalaren mot ditt wifi (något som man bara ska behöva göra en gång). Du kan döpa högtalaren så att den är lätt att identifiera om du har flera högtalare i ditt hem. Och det finns faktiskt bra anledningar till att ha flera enheter. Du kan till exempel gruppera dem så att alla högtalare spelar samma musik (till exempel i olika rum).

Du kan även koppla ihop två högtalare i ett stereoläge, där den ena högtalare blir vänsterkanalen och den andra högerkanalen. På så sätt ska man kunna få ett fylligare ljud. Det ska tilläggas att jag än så länge bara har köpt en högtalare och därför inte har kunnat testa dessa funktioner.

Väldigt smidig, för det mesta

Jag har använt Roxcore Stream 1 i ett par månader och för det mesta fungerar den väldigt bra. Jag behöver bara starta den och vänta någon minut, så dyker högtalaren upp som en enhet i Spotify-appen. Därefter är det bara att börja spela musik. Högtalaren har ett antal knappar för att till exempel justera volymen, byta låt eller pausa musiken. Men man kan såklart även göra detta via Spotify.

Det inbyggda batteriet räcker i ungefär fyra timmar. Högtalaren har en vanlig micro-USB-port som används för laddning. Det medföljer en USB-kabel, men tyvärr ingen väggadapter. Å andra sidan kan man i princip låna vilken sådan som helst från en mobilladdare. När batteriet börjar ta slut säger högtalaren ”Battery level low, please recharge”, så man missar inte detta. På gott och ont, denna röst kan vara riktigt störande ibland (eftersom att musiken pausas när detta meddelande spelas upp).

Högtalaren kan även spela upp webbradiokanaler. Via appen kan man ställa in upp till sex favoritkanaler, som sedan kan väljas via sex knappar på högtalarens ovansida. Jag känner sällan ett behov av att lyssna på radio, men det är ändå trevligt att denna möjlighet finns.

Lite seg i starten

Roxcore Stream 1 är lite seg i uppstarten. Även här pratar den med mig. Först säger den ”Starting up”, följt av ”Wifi mode”. Efter någon minuts tystnad (när den har hunnit koppla upp sig mot nätverket) säger den ”starting up” en gång till och till sist ”Hi, welcome back”. Först efter allt detta prat kan man börja spela upp musiken. Jag hade önskat att rösten gick att stänga av.

En annan sak som stör mig är att högtalaren inte kommer ihåg vilken volym den var inställd på innan den stängdes av. Jag tycker att grundvolymen är för hög för det mesta och måste därför börja med att dra ner den för att inte få en chock när jag startar musiken.

Okej ljudkvalitet med tanke på priset

Ljudbilden som Roxcore Stream 1 ger ifrån sig är okej, men såklart inte perfekt. Det är främst bastonerna som är ganska platta, vilket märks ganska tydligt i bland. Hela ljudbilden är lite burkig, men duger för bakgrundsmusik. Men jag sätter det i förhållande till vad högtalaren kostar och vilka funktioner man får, så jag skulle ändå säga att ljudkvalitén är klart godkänd. Och den går att förbättra något med hjälp av Spotifys EQ.

Summering

Jag är på det stora hela nöjd med mitt köp av Roxcore Stream 1 och nu funderar jag på att även köpa den större modellen. Denna mindre modell passar utmärkt för att ge mig bakgrundsmusik i köket, men jag skulle inte använda den som ljudanläggning på en fest. Jag gillar verkligen att den kan spela upp Spotify via wifi, samtidigt som man även kan koppla upp sig via bluetooth eller 3,5 mm-kabel. Högtalaren är lite seg i starten och har inte perfekt ljudbild, men för pengarna så är den oerhört prisvärd.

Roxcore Stream 1 kostar 699 kronor på Kjell & co. Just nu ser den dessutom ut att vara prissänkt till 399 kronor, så jag rekommenderar dig att passa på att köpa den nu.

Betyg

7/10

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se