Hur skyddar du din integritet på iPhone?

okt
9

Idag kan man säga att de flesta har hela sina liv i mobilen. Man kan sköta bankärenden, läsa sin e-post, handla i olika butiker och mycket mer. De smarta telefonerna har mer eller mindre tagit över datorns funktioner och de allra flesta väljer att använda sin iPhone för att göra det mesta. Denna ökade tillgänglighet är dock inte enbart av godo.

Mycket av sin privata information samlas i telefonen och kriminella vill göra allt de kan för att komma åt dessa. Hur skyddar du då dig bäst, mot intrång? En dator är oftast mer utsatt än mobilen och du kan enkelt skydda dig på olika sätt med virusskydd, brandväggar och dölja IP-adressen med hjälp från till exempel VPN Mentor. När det kommer till din smartphone, så finns det ett par saker du kan göra för att skydda dig och din integritet.

Var vaksam

Det du själv kan göra för att skydda dig och din integritet på iPhone är att vara vaksam över vilka appar det är du laddar ner. Apple är dock duktiga på att hålla en strikt koll på vad det är för appar som kommer in i deras App store. Du kan ändå alltid se till att bara ladda ner appar du litar på.

Ett annat sätt att skydda dig på är att låta bli att öppna länkar du får i sms eller e-post om du inte vet med säkerhet var de leder. Annars är det risk för att du råkar ut för så kallat nätfiske, eller phishing som det även kallas. Det är när någon försöker få tag på din personliga information så som Apple-ID, eller kreditkortsnummer. Detta sker främst via mail och ibland även via sms och det ser ut som att det kommer från någon du känner, eller från ett företag. Du bör inte heller dela någon som helst känslig information om du sitter på ett öppet nätverk. Ett öppet nätverk är wi-fi som inte kräver lösenord. Du kan också skydda dig genom att alltid hålla din telefon uppdaterad.

Verktyg du kan använda

Först och främst bör du se till att din telefon har ett lösenord, eller att du har ställt in Touch-ID, så att ingen annan än du kan öppna upp din iPhone. Just Touch ID är ett mycket säkert sätt att använda, då det baseras på ditt fingeravtryck. Du kan även ställa in ”hitta min iPhone”, som hjälper till att hålla kontakten med enheten även om den skulle råka bli stulen.

iPhone är utrustad med en mängd olika tjänster och för att komma åt och använda dessa så krävs ett Apple-ID. Även denna bör du ha ett bra lösenord till och att du ser till att inte lämna ut det till någon överhuvudtaget. Du bör även kontinuerligt ändra dina lösenord. I din iPhone har du även inställningar för att ställa in ditt integritetsskydd där du kan ställa in en mängd olika saker för att skydda din egen integritet.


Av

Clara är inte Hypelines meste skribent, men hjälper gärna till att författa spännande artiklar för sidan.

Kontakt: kontakt@hypeline.se

Annons ▼