Topp 5: Bästa lotterifilmerna

Denna artikel är en annons
aug
26

Att spela på lotto kan verka som något vardagligt, men detta fenomen har faktiskt gjort intryck på flera manusförfattare och regissörer i över 90 års tid. Inte alla filmer med lotteri-teman har lyckats slå jackpotten gällande kritiker och publik, men mer än några lämnade iallafall spår efter sig i filmhistorien. Vi räknar ner några kända lotterifilmer genom tiderna i kronologisk ordning, med alltifrån lyckliga, komiska till tragiska handlingar.

5. Lucky (2011)

Vad händer när en seriemördare vinner på lotto? Ben är den genomsnittlige killen: han arbetar på ett stabilt kontorsjobb, är kär i en av sina kollegor, men där tar alldagligheten slut. Han har just vunnit en jackpot på 36 miljoner dollar, och just det, han dödar även unga blonda kvinnor som liknar föremålet för hans intensiva kärlek. Vad kan möjligtvis gå fel här? Colin Hanks, Ari Graynor och Jeffrey Tambor är stjärnor i denna spännande, men i slutändan svarta komedin.

4. Lottery Ticket (2010)

Bow Wow, Ice Cube, T-Pain, Mike Epps Epps … Rapparna är många i denna film. Bow Wow spelar Kevin, en ung kille som bor hos sin mormor i förorten. Han köper en lotterikupong och vinner 370 miljoner dollar, men dessvärre är kontoret stängt pga. 4 juli-helgen. Hur kommer det gå att hålla sin nyfunna rikedom hemlig från sina giriga och ibland hotfulla grannar i tre hela dagar?

3. Lucky Numbers (2000)

Nora Ephron gav ut några av biografernas stjärnskott med filmer som när När Harry mötte Sally, Sömnlös i Seattle och Du har mail. Denna film är ingen kanonfilm, men helt okej. I Lucky Numbers är Russ (John Travolta) en pank väderleksman för en lokal Tv-station i Pennsylvania. Han befinner sig i en finansiell kris då hans vän Gig (Tim Roth) övertygar honom att begå försäkringsbedrägeri genom att delta i Pennsylvania Lotteriet där han får hjälp av Crystal (Lisa Kudrow), en modell som väljer vinnande lotteri nummer på TV. Hur ska detta sluta?

2. Det kan hända dig (It can happen to you, 1994)

Nicolas Cage, Bridget Fonda och Rosie Perez är stjärnorna i denna klassiska romantiska 90-tals komedi. Charlie Lang, en polis i NYC, går på en middag och upptäcker att att han inte har tillräckligt med pengar för att ge dricks. Han ger då Yvonne, servitrisen, en lotterikupong och säger att han delar vinsten med henne. Biljetten visar sig sedan vara värd 4 miljoner dollar och Charlie bestämmer sig för att hålla sitt ord. Tyvärr är hans fru Muriel inte så exalterad över detta arrangemang. Drama, vänskap, romantik och vackra scener i New York.

1. Den Giriga (Greed 1924)

Och så har vi slutligen hamnat så långt bak som år 1924 i lotterivärlden. Denna stumfilm är regisserad av Erich Von Stroheim som kämpade enormt med att göra flera nedskärningar av sin produktion. En klassiker som 1952 och 1962 utsågs den till en av tidernas tio bästa filmer av Sight & Sound. Redigering av filmen gick ner från sitt ursprungliga snitt på åtta timmar till sin officiella utgåva om två timmar och tjugo minuter. Filmen är baserad på romanen McTeague och handlar om tre karaktärer: John McTeague, Marcus Schouler och Trina. McTeague är en olicensierad tandläkare, Schouler är hans vän, och Trina är Schoulers kusin och även föremål för hans kärlek. McTeague blir snart kär i Trina och ber Schouler om tillåtelse att uppvakta henne. McTeague och Trina gifter sig och snart upptäcker Trina att hon har vunnit 5 000 $ på lotteriet. Svartsjuka, mord och kaos råder i denna film.

Vad skulle du göra om du vann på lotto? Hur skulle du spendera vinsten?

Av

Artiklar som publiceras med denna skribent är inte redaktionella (om inget annat anges), eller skrivna av en extern skribent.

Kontakt: info@hypeline.se

Annons ▼