Krönika: Äntligen börjar roaming-mardrömmen ta slut

Denna artikel är en annons
jun
27

Det började med att vi läste i tidningarna om hutlösa belopp för småsurfandes utomlands. Sedan så kom restriktioner ifrån alla svenska operatörer. Äntligen är roaming-avgifterna slopade – iallafall inom EU.

Det är ett stort steg EU har tagit. Den 15 Juni i år så togs roaming-avgifterna inom EU bort. Det låter väldigt bra, men är inte helt och hållet sant. Vad som är sant är att en EU-uppgörelse har slutits som normaliserar kostnaderna för roaming inom EU. 7,8 euro är vad vi max kommer att få betala per gigabyte roaming inom EU, vilket sedan tills år 2022 kommer att gå ner till endast 2,5 euro per gigabyte.

Detta är givetvis ett stort framsteg, vad gäller semestrande och resande inom EU i varje fall. Vi hade även velat se en världsomfattande begränsning men det är tyvärr ingenting vi har kontroll över. De största telekommunikations-företagen i Sverige har spärrat roaming vid en viss gräns och nästan alla har stöd för att sätta en egen spärr. Detta efter flera uppmärksammade fall, med räkningar på flera hundratusen kronor. Trots att detta bara är en av flera liknande händelser så har framstegen för att förhindra liknande händelserna tagit fler år.

Stränder och strand-barer hör fortfarande bland toppen till aktiviteter vi företar oss under semestern, men nu vill fler ha möjligheten att surfa. Nu kan vi lugnt uppdatera sociala medier, spela mobilspel, spela på online spelautomater (läs mer här) eller bara hålla oss uppdaterade via nätet utan att oroa oss så länge vi befinner oss inom EU.

Trots att vi befinner oss i en tid där vi ofta kan få tag på wifi på diverse platser så är detta ett stressmoment vi kan gott kan klara oss utan. Så länge vi har mobilen eller surfplattan med oss ner på stranden så behöver vi inte längre ta oss tillbaka upp till hotellet för att kolla vår mail eller ringa hem. Just att ringa har även det sett framsteg i samband med denna uppgörelse.

Samtal och SMS kommer att begränsas inom EU. Från cirka 5 cent till 3,2 cent beroende på operatör och ynka 1 cent per sms. Då de allra flesta vill ha mobilen med sig på semestern så är detta ett enormt framsteg. Att kunna ringa hem från Frankrike eller Grekland med sin egen telefon utan att oroa sig för några enorma kostnader ses av de flesta som en stor befrielse.


Av

Artiklar som publiceras med denna skribent är inte redaktionella (om inget annat anges), eller skrivna av en extern skribent.

Kontakt: info@hypeline.se

Annons ▼