I dag slopas roamingavgifterna inom EU

jun
15

Från och med i dag får operatörer inom EU inte längre ta ut avgifter för roaming inom EU/EES. Detta innebär att du kan ringa, smsa och surfa som vanligt när du befinner dig i ett EU-land, utan att det kostar mer än hemma i Sverige. Du som har ett fastprisabonnemang med obegränsat antal samtal och/eller SMS kan alltså ringa och smsa dygnet runt utan att det kostar något extra.

Alla stora operatörer i Sverige har gjort mycket reklam med att man nu minsann kan surfa utan extra kostnad inom EU. Anledningen till att de öppnar upp för detta är alltså inte välvilja, utan för att ett EU-direktiv tvingar dem att göra det.

Operatörerna är inte tvingade att erbjuda roaming (det är tillåtet att sälja abonnemang som bara fungerar i Sverige), men om ett abonnemang har roaming får detta alltså inte kosta extra.

Gäller endast länder inom EU/EES

Det är viktigt att notera att roamingavgifterna bara har slopats för länder som är med i EU/EES. Om du reser till andra länder lär det med andra ord fortfarande kosta, i vissa fall väldigt mycket till och med. Besök din operatörs webbsida för att se priser för roaming i länder utanför EU.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼