Recension av Asus ZenFone 3

mar
1

Under ett par veckor har jag fått låna ett recensionsexemplar av Asus ZenFone 3, en Androidtelefon som kostar ungefär 4 000 kronor. Priset placerar denna telefon i mellansegmentet, vilket även hårdvaran vittnar om. Man får en hel del får pengarna och det är svårt att hitta några större saker att klaga på. Men samtidigt har Asus ZenFone 3 heller inte direkt något som gör att den sticker ut från mängden.

Specifikationer

På hårdvarutfronten kommer min version av Asus ZenFone 3 laddad med följande specifikationer:

Namn Asus ZenFone 3 (Z017D)
Mått 147 x 74 x 7,4 mm
Processor Qualcomm Snapdragon 625, Octo-core 2 GHz
Skärmstorlek 5,2″
Upplösning 1920 x 1080 px
RAM 3 GB*
Inbyggd lagring 32 GB*
Minneskort Ja
Batteri 2 650 MHz
Bakre kamera 16 MP, f/2,0
Främre kamera 8 MP
4G Ja
Övrigt Fingeravtrycksläsare, Gorilla Glass 3, kraftfulla högtalare, plats för två SIM-kort eller ett SIM-kort och ett minneskort

*Det finns även en variant av ZenFone 3 som kommer med 4 GB RAM och 64 GB lagring. Den modellen kostar ungefär 500 kronor mer.

Hårdvaran är helt okej, den gör att telefonen rullar på bra och klarar av det mesta som man kan begära av en mobil i denna prisklass. Det är kanske inte en telefon tänkt för de allra tyngsta 3D-spelen, men till ”normal” användning duger den utmärkt. Fast det gör å andra sidan i princip alla telefoner som kostar 4 000 kronor eller mer.

Även batteritiden får godkänt. Jag får ut en dags användning av batteriet i ZenFone 3. Men om man jämför med OnePlus 3T så har ZenFone 3 ett klart klenare batteri. Det räcker en dag, men räkna med att ladda telefonen varje dygn.

Första intrycken

Första intrycket är ganska positivt. Det guldfärgade glaset på aluminiumskalet känns fräscht och telefonen känns väldigt lätt. Tyvärr innebär telefonens glasytor att telefonen väldigt snabbt är fylld med fingeravtryck på både fram- och baksidan. Skärmen har väldigt små kanter på långsidorna och hela telefonen ligger bra i handen. Jag kan nå alla delar av den 5,2″ stora skärmen, även när jag håller telefonen i en hand.

På baksidan sticker kameran ut något. Det känns som en standardlösning i dag och stör mig inte alls. På kamerans högra sida sitter blixten och till vänster sitter laserfokusmodulen. Nedanför kameran finns fingeravtrycksläsaren. Den fungerar ganska bra, men kräver att fingret placeras ganska precist. Och jag är inte säker på att jag gillar att ha läsaren på baksidan. Ofta ligger min telefon på bordet och då måste jag lyfta upp den för att låsa upp den. Jag föredrar att ha läsaren på framsidan, nedanför skärmen.

De tre kapacitiva knapparna nedanför skärmen skulle kunna vara mycket bättre. Jag förstår inte varför Asus inte valde att ha knapparna på skärmen i stället. Och varför lyser inte de kapacitiva knapparna? Det känns som en extremt enkel och viktig sak. Jag stör mig också på att tillbakaknappen är till vänster och inte till höger där den är mest naturligt placerad för oss högerhänta.

Androidupplevelsen

Asus ZenFone 3 kommer givetvis lastad med Android och den senaste versionen är 6.0.1. Asus har dock gjort en hel del för att mjukvaran ska sticka ut i mängden. Tyvärr upplever jag inte att särskilt mycket av det innebär förbättringar. Det är färgglatt och runt, men inställningsmenyn har blivit för stor. Det finns många nya rubriker som ASUS Cover, ZenMotion, ASUS anpassad inställning, Enkelt läge, Barnläge och ZenIT APP-uppdateringar. Flera av dessa är ologiska eller onödiga.

Det medföljer ett stort antal appar. Självklart får man många Googleappar som Gmail, Youtube, Maps, Drive, Hangouts, Foton och Kalender. Men det finns även Asus egna appar som Fotokollage, ASUS mobilhanterare, Do It Later, MiniMovie, Ljudguide och Splendid. Jag tycker inte att alla är värdelösa, men jag vill inte ha en massa appar förinstallerade i min nya telefon. Vill jag kunna göra fotokollage eller bildspel så laddar jag ner en sådan app från Google Play. Asus får gärna utveckla och släppa sina appar i Google Play, men låt mig få välja om jag vill ha dem i min telefon eller inte.

Kameran

På pappret har Asus ZenFone 3 en bra kamera. Och i bland tar en bra bilder. Men ganska ofta känns det som att det är en rejäl fördröjning innan bilden tas, vilket leder till att jag hinner röra på telefonen och får en suddig bild. I lågt ljus blir skärpan också ganska dålig och bilderna lider av en hel del brus.

Den inbyggda kameraappen har en mängd funktioner. Många av dem känns tyvärr helt meningslösa. Det finns inbyggda lägen, varav ett heter försköning. Med det aktiverat ska personerna som fotograferas bli vackrare. Och vackrare betyder slätare hy, smalare kinder och större ögon. Hur stor ”försköning” man vill ha går att ställa in, men ofta blir bilderna väldigt orealistiska, som den här:

Förutom skönhetsfilter kan du ta panoramabilder, anpassa för nattbilder, filma i slow motion och göra GIF-animationer. De kan se ut så här:

Lite kul kanske, men knappast en användbar funktion eller något jag kommer sakna. Och det finns säkert ett flertal appar i Google Play med samma funktionalitet, så detta är inte en anledning att köpa just Asus ZenFone 3.

Dubbla SIM-kort eller minneskortsplats

Om du vill kunna ha både ditt privata SIM-kort och jobbnumret i samma telefon så kan ZenFone 3 vara något för dig. Den har nämligen två SIM-kortplatser. Men om du klarar dig med ett SIM-kort kan du i stället få plats med ett microSD-kort i den ena kortplatsen. På så sätt kan du utöka telefonens lagringsutrymme ganska rejält.

Summering

Asus har lyckats ganska bra med ZenFone 3. Det är en snygg telefon som känns otroligt lätt. Asus har fått in en lagom stor skärm i ett inte allt för stort skal. Prestandan är okej för pengarna, men inget som sticker ut. Och det är inte mycket annat som gör att just denna modell känns särskilt unik.

Tyvärr blir telefonen snabbt belamrad av fingeravtryck. Och att de kapacitiva knapparna inte har belysning är märkligt och ett stort minus. Jag tycker heller inte att Asus Androidversion tillför något. Jag föredrar absolut en vanillaversion utan en massa förinstallerade appar som inte går att ta bort.

Du får räkna med att betala 4 000 kronor för en Asus ZenFone 3 i dagsläget. Det är inte omänskligt dyrt, men jag hade absolut lagt de pengarna på en OnePlus 3T i stället.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼