Varför är retrospel så populära?

Denna artikel är en annons
jan
1

Har du tänkt på hur många moderna spel som görs med en retrodesign? Retro har blivit modernt, i alla fall när det kommer till spel. Detta kan man se på alla plattformar och speltyper. Ta onlinecasinon som exempel. Många har ett retroutseende, men de är moderna spel som man kan spela online på vilken plattform man vill.

Det är egentligen galet att tänka på hur mycket kraft som gömmer sig i en helt vanligt smartphone. Den prestanda som en iPhone 7 eller en Samsung Galaxy S7 har är större än vad en dyr och fin speldator hade för några år sedan. Och det syns på dagens mobilspel, som ofta är minst lika snygga som ett dator- och TV-spel för ett par år sedan. Vi har till och med kommit så långt att hela TV-spel har portats till mobilen. I dag finns det till exempel ett antal GTA-spel till Android och iOS. Spel som förut krävde den senaste konsolen går nu att spela på mobilen.

Samtidigt är det ganska fascinerande att se att många spel som släpps i dag inte satsar hårt på att se hyperrealistiska ut. Visst är det många spel i dag som har fantastisk grafik och realistisk fysik, men samtidigt är det många spelutvecklare som i stället anammar en mer retrodesign. Retrospel har blivit så populära att Nintendo har valt att släppa en konsol där man bara kan spela ett par gamla spel. Jag tänker såklart på Nintendo NES Classic Edition som har visat sig vara så populär att konsolen ständigt är slutsåld.

Minecraft

Men vilka spel har egentligen en retrodesign? Det kan man diskutera i all oändlighet. Men jag har hört många prata om Minecraft som ett spel med retrodesign. Jag gissar att detta beror på dess blockiga design som vid första ögonkastet kan kännas ganska lågupplöst. Och det faktum att spelare, NPCs och i princip alla block består av ganska rejäla kuber utan djup gör inte saken bättre.

Annars känns det främst som att mobilspelen har anammat retrospeldesignen. Jag gissar att detta kan bero på att en del telefoner inte har jättebra hårdvara, men det rör sig antagligen även om att sådana spel ger oss lite äldre spelare en känsla som många uppskattar. De påminner på något sätt om spelen man roade sig med när man var liten.

Ett mobilspel som var enormt populärt under ett par månader är Flappy bird. Spelet påminner lite om Super Mario i designen och har det där klassiskt pixliga utseendet som vi förknippar med retrospel. Och nog får man säga att det var enormt populärt, även om jag inte vet om man kan beskylla spelets utseende för detta.

Kommer vi att få se många nya spel med retrodesign, eller är detta en fas som snart övergår i en annan? Det blir spännande att se. Vad tror du?


Av

Artiklar som publiceras med denna skribent är inte redaktionella (om inget annat anges), eller skrivna av en extern skribent.

Kontakt: info@hypeline.se