Test av D-link DIR-879

dec
21

Har du behov av högre hastigheter och bättre täckning på ditt hemmanätverk? Lösningen behöver inte vara svårare eller dyrare än att uppgradera din router. Men en router kan kosta allt från 400 till 4000 kronor. Får man vad man betalar för, eller betyder inte en högre prislapp nödvändigtvis en bättre router? Jag har testat D-link DIR-879, som kostar ungefär 1 800 kronor. Det är ungefär i mitten av prisskalan ovan, inte den billigaste och inte den dyraste routern man kan köpa alltså. Men D-link DIR-879 ger dig mycket nätverksfart för pengarna.

D-link själva säljer in DIR-879 som en WiFi-router som ska ge extremt bra trådlös täckning och höga hastigheter. Designen känns väldigt gamer, så detta är kanske inte en enhet som alla vill ha stående framme i sin bostad. Men jag gillar den ändå, trots att den inte är särskilt diskret. För min del är det okej om routern är lite utstickande, särskilt om den gör ett bra jobb med täckning och hastigheter.

Har stöd för IEEE 802.11ac

D-link DIR-879 kallas även AC1900 EXO. Routern kommer lastad med 4 gigabit-LAN-portar (som alltså gör att du kan koppla in fyra datorer eller andra enheter med kabel), fyra externa antenner (som inte går att byta) och stöd för 802.11 a/g/n/ac. Tyvärr har DIR-879 inga USB-portar, så det går alltså inte att koppla in en vanlig extern hårddisk eller en skrivare och koppla upp dem mot nätverket. Det känns verkligen som att D-link satsar 100 % på hastighet och täckning.

Installation

Jag brukar inte ha några problem att komma igång med en ny router. Men för den ovane kan det nog vara en ganska stor utmaning att konfigurera mjukvaran så att routern fungerar som man vill. D-link verkar ha försökt underlätta detta genom att göra routerns mjukvara så enkel som möjligt. Men tyvärr tycker jag att denna mjukvara snarare är svårare att använda, eftersom att jag inte hittar till alla lite mer avancerade funktioner lika lätt. Men att få kontakt mot internet och ställa in SSID och lösenord för wifi är fortfarande enkelt.

Hastighet och täckning

Så, hur bra fungerar då routern när den väl är installerad? Ett kort svar på denna fråga är väldigt bra. Jag har inte haft möjlighet att testa D-link AC1900 EXO under någon längre tid, men utifrån vad jag har upplevt så känns det som en stabil och snabb enhet med bra täckning. Jag har framför allt jämfört den med Asus RT-N66U, som är en väldigt bra hemmarouter. Och D-link DIR-879 är faktiskt ännu bättre, både vad gäller hastigheter och trådlös räckvidd.

Hur höga hastigheter du uppnår beror såklart på flera faktorer, t.ex. om du kör trådlöst eller med kabel, avståndet till routern, om signalerna blockeras av väggar och hur snabbt nätverkskort enheten har. Jag har gjort en del trådlösa tester med Bredbandskollen för att se hur höga hastigheter jag får ut från min 100/20 Mbit-bredband. Och jag kommer i princip upp i dessa hastigheter, under förutsättning att jag håller mig på 5GHz-bandet och signalstyrkan inte faller allt för mycket. Går jag över till 2,4GHz-bandet sjunker hastigheterna av naturliga skäl, samtidigt som räckvidden förbättras.

Borde klara av en medelstor villa

Min lägenhet är inte särskilt stor, bara 50 kvadrat. D-link DIR-879 har inga som helst problem att nå alla hörn av lägenheten, inte ens på 5GHz-bandet. 2,4GHz-signalen räcker ända ner till gatan utanför huset, även om signalstyrkan (och därmed hastigheten) inte är lika bra i detta fall. Min Asus-router når visserligen också ner till gatan, men inte lika bra. Och på 5GHz-bandet märker jag tydligt att D-link DIR-879 har bättre räckvidd än Asus, vilket också betyder högre överföringshastigheter. Jag är övertygad om att man skulle kunna få tillräckligt bra Wifi-täckning i en vanlig tvåplansvilla med den här routern, om den placeras på en optimal plats och det inte finns för många tjocka väggar i vägen.

D-link DIR-879

Inte direkt några extrafinesser

Som jag skrev så har D-link satsat allt på hastighet och räckvidd när det kommer till DIR-879. Jag saknar USB-portarna och minneskortsläsaren. Det är otroligt smidigt att kunna koppla in en skrivare eller en hårddisk i routern och snabbt ha den delad med alla datorer i nätverket. Det är underbart att kunna kolla på bilder och filmer från hårddisken direkt i TVn. Å andra sidan hade detta antagligen lett till att priset på routern blev ännu högre. Och ärligt talat så väljer jag hellre en router med få funktioner om den är stabil, snabb och pålitlig. Vilket D-link DIR-879 känns som att den är. Och jag är glad att routern i alla fall går att väggmontera, vilket kan vara smidigt.

Summering

Det är ganska enkelt att summera min tid med DIR-879. Och det är ganska enkelt att se när man skulle kunna ha nytta av just denna modellen. Om du vill ha en stabil router som ger dig bra täckning och höga hastigheter tycker jag absolut att du ska fundera på denna modell. Men vill du ha en router med mer diskret design eller många extrafunktioner bör du nog titta vidare. Prislappen ligger i skrivande stund runt 1 800 kronor, vilket är ganska mycket. Så om du inte har behov av enormt mycket bättre räckvidd på ditt trådlösa nätverk kan du komma undan med en vettig router för halva priset. Men är du beredd att lägga ut nästan 2000 kronor för att få bättre täckning, så tror jag att D-link DIR-879 är ett vettigt val.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se