Vi blir allt mer mobila i vårt levnadssätt

nov
8

Vi lever idag i ett högteknologiskt samhälle med stort fokus mot att göra individen mer mobil, minska behovet av att vara knuten till en fast punkt här i livet vare sig det gäller arbete, kommunikation, informationsinförskaffning eller nöjen. Utvecklingen har skett i ett rasande tempo där vi under de senaste 20 åren tagit steg efter steg från tidigare fasta punkter i livet. Från att ringa, till att surfa på internet, till att kommunicera med kollegor på jobbet via e-mail eller samtal, som idag oftast sker via VOIP program som Skype till att hålla kontakt med vänner, dela med dig av händelser och viktiga tillfällen i livet, genom en rad olika sociala medier.

Olika plattformar

Problemet som många stöter på i dagens samhälle när det gäller just mobil kommunikation är att det ibland är begränsat beroendes på den typ av produkt som ni använde er av. Alla har vi våra personliga favoriter, vare sig det rör sig om smartphone eller smart tablet från tillverkare som Samsung, Nokia, Blackberry eller Apple. Att vi valde att nämna just dessa tre är ingen slump då just deras produkter skiljer sig från varandra då de har alla olika typer av operativsystem installerat, system som inte alltid innebär att brukaren kan få tillgång till den app eller produkt som denne önskar.

De två absolut största systemen är Apples iOS, ett operativsystem framtaget av företaget Apple, exklusivt för deras produktportfölj från datorer, smart tablets till telefoner. Det andra stora systemet är Android, ett system som majoriteten av alla smartphonetillverkare använder sig av. Android är framtaget av Google och baseras på en Linuxplattform som är en open source plattform vilket innebär att alla har möjlighet att ta del av koden som ligger bakom skapelsen av operativsystemet. Det tredje alternativet bland mobila enheter kommer från Microsoft och deras Windows Mobile system vilket i grund och botten är en nerskalad version av deras operativsystem för datorer, så som Windows 7, 8 och 10.

Kontrollera kompabiliteten

Det absolut största problemet med olika plattformar är kompabilitetsproblem som kan uppstå, något som vi vanligtvis inte är vana vid när vi tidigare använt oss av både bärbara- och stationära datorer. Bara för att en produkt eller app fungerar på en telefon betyder inte detta att det finns en motsvarande app för de övriga systemen. Enklast i detta sammanhang har användare med en windowsbaserad plattform då de kan använda sig av program som idag används på en dator.

Värre kan det bli för individer som har en enhet med iOS eller Android, då det inte alltid finns framtagna apps till dessa system. Självfallet har företag med stort internetfokus utvecklat apps åt sina kunder, oavsett vilken plattform kunden befinner sig på. Detta kan röra sig om sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter till företag som levererar spelprodukter som Rovio och Pokerstars. Lägger vi sedan till det ökade fokus som exempelvis Pokerstars har gentemot den mobila marknaden och ni kan med säkerhet hitta det ni behöver i deras urval av tillgängliga apps, med stöd för både nya som gamla versioner.

Därför är det viktigt för dig som användare att vara säker på att du väljer rätt produkt när du handlar en ny mobil eller smart tablet. Dubbelkolla online innan du beställer produkten, kontrollera om ditt favoritspel, din favoritapp eller de nödvändiga verktyg du behöver i det dagliga livet, verkligen finns i en kompatibel version till enheten du har för avsikt att köpa. Besök Apples app store, Androids Google Play store och försäkra dig om att allt du vill och behöver finns tillgängligt. Det sista du vill är att stå där efter ditt köp och först då inse att din produkt och dess operativsystem inte är kompatibelt med det du behöver.


Av

Denna artikel är skriven av en gästskribent. Eventuella åsikter är inte kopplade till Hypeline.

Kontakt: gast@hypeline.se