Varför är mobilspel så populära?

Denna artikel är en annons
okt
8

Det fanns en tid då bara barn och de som var lite märkliga lade ner tid på att spela datorspel. Vuxna normala människor höll inte på med den här typen av underhållning, i varje fall inte offentligt. Men med mobiltelefonens intåg så förändrades beteendet i det offentliga rummet och med smartphones så tycktes allt fler inse att det faktiskt är väldigt kul att spela casinospel, sociala spel och strategispel på väg. Numera så är det knappast någon som höjer på ögonbrynen över att se en medelålders dam sitta med Candy Crush i tunnelbanan.

Men vad är det som gör mobilspel så populära bland så många? Det finns många svar på denna fråga…

Pausen är viktig

En sak som är välkänd är att vi behöver pauser. På arbetsplatser så måste man enligt lag få både raster och pauser. Det är viktigt med pauser för att man ska må bra och dessa räknas inte som raster. Fast under en paus så kan du inte lämna arbetsplatsen, i varje fall inte fysiskt, mentalt så kan du ju glida iväg med din mobiltelefon och satsa på spel, chatta med vänner, eller kanske lyssna på en låt som du blir glad av.

Även den som studerar kan behöva kortare avbrott där man gör något som alls inte har med studierna att göra. Det ger hjärnan ett avbrott som kan leda till att det blir lättare att tänka klart då man kommer tillbaka till studierna efter pausen. Spelpaus låter ju onekligen nyttigare än rökpaus…

Mobilspelen kan vara mycket sociala

Även om det givetvis är så att man på mobilen spelar själv på skärmen och att man kanske inte ens märker de som finns i ens fysiska närhet så är mobilspelen inte nödvändigtvis asociala. I och med att de ofta är en del av ett större sammanhang som till exempel sociala medier så är det inte ovanligt att man deltar i turneringar och i samtal om spel. Över 70 procent av internetanvändare i Sverige använde år 2015 Facebook, och detta är ett gott exempel på social media där man lätt kan dela med sig av de mobila spelupplevelserna och dela resultat. Det är också just via de sociala medierna som vi ofta upptäcker nya spel som passar perfekt på mobilen och surfplattan.

Du spelar när du vill

Något som många ofta nämner som en anledning till att de föredrar att spela på mobilen är att det här ger en stor frihet. Man behöver inte vänta till kvällen för att kunna ha lite kul på spel då man kan spela några minuter under lunchrasten. Dessutom så behöver spelnöjet inte störa familjeliv och umgänge då man kan spela när man faktiskt har tid för det vilket ofta är när man kanske sitter på tunnelbanan eller bussen.

Med spelen i fickan så är det du som bestämmer när det passar och du kan vara smidig så att detta inte krockar med annat som du måste göra. Några minuter på mobilen och så får du den där glada känslan i magen som spel så ofta ger, och det oavsett om det rör sig om ett enklare pusselspel, slots eller kanske Pokémon GO.


Av

Artiklar som publiceras med denna skribent är inte redaktionella (om inget annat anges), eller skrivna av en extern skribent.

Kontakt: info@hypeline.se

Annons ▼