Recension av Acer Aspire One Cloudbook 11

maj
9

Jag minns glädjen när jag i början av 2009 för första gången startade upp min första (och enda) Netbook. Det var en Asus Eee PC. Datorn var väldigt liten med sin 10″ skärm och (vid den tiden) väldigt lätt och smidig att ha med sig. Den körde Windows XP och dög egentligen inte till någon annat än surf och skrivande. Men under mina tre år på universitet var detta en i det närmaste perfekt laptop för mig.

Mycket har ändrats på sju år och i dag skulle jag inte stå ut med att använda min netbook. Men vad finns det för alternativ till den i dag? Acer Aspire One Cloudbook 11 ser ut att vara ett vettigt sådant. Men lever den upp till mina förväntningar och behov?

Bra första intryck

Det börjar lovande. När jag öppnar förpackningen och lyfter ut den lilla datorn görs detta med ett litet leende på mina läppar. Med sin 11″ skärm känns Acer One Cloudbook 11 ungefär som en iPad (generation 2 eller 3) i storlek, om man bortser från tjockleken. Den väger en del (1,2 kilo), men inte värre än att den går att ta med sig. Skalet är i plast, men har en rätt fräsch färg och textur. Plasten till trots känns det som ett bygge i ganska hög kvalitet.

Datorn har en HDMI-utgång, en USB 3-port och en USB 2-port, SD-kortläsare och headsetport. Jag begär inte fler portar än så, även jag hellre hade sett två USB 3-portar. Den kör Windows 10 från en 32 GB SSD. Datorn har 2 GB RAM, en dual core Intel Celeron-processor på 1,6 GHz och stöd för WiFi 802.11ac.

Vad kostar då denna dator? Enligt Prisjakt så får man betala ungefär 2000 kronor för en Acer Aspire One Cloudbook 11 just nu, vilket känns som ett klart överkomligt pris.

Hänger inte riktigt med i svängarna

Acer Aspire One Cloudbook 11

Tyvärr börjar en del av mina glada känslor för One Cloubook 11 snart att försvinna. Jag lyfter på skärmen och lägger fingrarna på tangentbordet. Av naturliga skäl är det mindre än vad man är van vid, men det känns för trångt. Visst kan man säkert vänja sig, men inte utan irritationsmoment. Och det dyker snart upp fler.

Jag startar upp datorn och ser hur den laddar Windows 10. Detta tar en liten stund, men inte längre tid än jag kan acceptera. Men när jag börjar använda datorn inser jag snart att den är riktigt långsam. Jag vet inte vad som händer, men ibland så vägrar den att göra vad jag vill. Jag försöker till exempel starta Google Chrome, men inget händer. Till slut ger jag upp, startar Edge browser, laddar ner Firefox och installerar. När jag gjort allt detta och börjar surfa med Firefox hoppar Chrome plötsligt igång.

Vid andra tillfällen kan det ta orimligt lång tid att starta kontrollpanelen, eller utforskaren. Det är uppenbart att hårdvaran är för klen, eller att Windows inte är optimerat. Och när jag tittar på hårddisken blir jag nästan rädd.

Väldigt begränsat lagringsutrymme

Det enda jag har installerat på denna dator är Firefox. Trots det säger Windows att min hårddisk som är 28,5 GB stor bara har 4,26 GB ledigt utrymme. 4 GB. Låt detta sjunka in. Uppenbarligen tror Acer inte att vi vill spara några filer lokalt eller installera några program alls egentligen. Eller?

Förutom de 4 GB som finns att tillgå på SSD-disken kan man lagra upp till 1 TB data i Microsoft OneDrive. Om inte detta räcker så tipsar de som att använda ett SD-kort, som enkelt kan stoppas in i minneskortläsaren. På så sätt kan man utöka sitt lagringsutrymme ganska rejält, men detta fungerar in särskilt bra till programvaror. Fast å andra sidan är nog Acer Cloudbook inte tänkt att vara fylld med en massa program.

Slutsatser

Jag vill så gärna att Acers Cloudbook ska vara en vettig resedator för arbete och enklare underhållning. Jag önskar verkligen att den ska fungera till surf, mail och skrivande, men även YouTube, Netflix och liknande. Och ibland presterar den lilla datorn precis så som jag hoppas. Men vid vissa tillfällen så stannar den upp helt och då är det bara att vänta.

Jag kan mycket väl tänka mig att ha med Acer Aspire One Cloudbook 11 på kortare resor, men jag har svårt att tro att den blir en välanvänd dator här hemma. Den duger ganska bra till vissa saker, men jag hade nog hellre satsat på en Chormebook för ungefär samma pris.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se