Recension av Fujitsu Stylistic R726

mar
5

I två veckors tid har jag som en av de första i världen fått testa Fujitsus helt nya arbetsplatta Stylistic R726. Enheten, som inte är lanserad ännu, påminner ganska mycket om Microsofts Surface-serie. Den ser ut som en stor surfplatta, kör Windows 10 och kommer med ett tunt tangentbord. De två veckorna med Stylistic R726 har gått väldigt fort och det har varit väldigt roligt att testa denna produkttyp.

I lådan


Eftersom att R726 inte är lanserad ännu kom enheten i en vanlig brun kartong. I den låg även ett tangentbord, en dockningsstation och en touchpenna. Två strömadaptrar följde också med, en för plattan och en för dockningsstationen. Jag kan inte garantera att versionen som säljs har samma innehåll, men jag har inte fått några andra indikationer.

Fujitsu Stylistic R726 har en 12,5″ touchskärm i full HD. Eftersom att dess design påminner mycket om en tablet blev jag först förvånad över hur stor den kändes. Men storleken är faktiskt i det närmaste perfekt. Den är liten och lätt nog att kunna bäras med, samtidigt som att den är stor nog att fungera bra till kontorsarbete, surf, streaming med mera.

Byggkvalitet

Stylistic R726 i sin dockningsstation

Byggkvalitén i stort känns bra. Surfplattan har ett hölje i metall och en glasframsida. Tyngden är skön. Det enda jag egentligen kan anmärka på är det utfällbara stödet på plattans baksida. Det fungerar väldigt bra, men jag är lite rädd att metallen skulle kunna bli böjd. En annan liten detalj är att den medföljande pennan inte har någon naturlig förvaringsplats. Plattan är så tunn att det inte skulle gå att ha ett fack för pennan i den. Å andra sidan är det väldigt sällan jag känner något behov av att använda pennan.

Tangentbordet är tillverkat i ett mjukt material som är ganska böjbart. Det fästs väldigt enkelt på plats under plattan med hjälp av magneter. Tangenterna är inte särskilt höga, men bekväma att skriva med. De är lagom stora och har ett bra avstånd mellan sig. Pekplattan fungerar också ganska bra, även om den kanske är lite i minsta laget. Och den stora fördelen med en Windowsplatta är att man kan koppla in ett annat tangentbord eller en mus om man skulle vilja det.

Även dockningsstationen är bra i all sin enkelhet. Plattan står stabilt och i en bra vinkel. Du kan använda den både med och utan tangentbord. Det är väldigt skönt att kunna ställa ner plattan i dockningsstationen och automatiskt ha den kopplad mot bildskärmar, högtalare, externa hårddiskar, LAN med mera.

Specifikationer

Stylistic R726 kommer i ett par versioner med snarlik hårdvara.

Namn Fujitsu STYLISTIC R726
Mått 319 x 9,5 x 201 mm
Vikt 830 g (bara plattan), 1 170 g med tangentbord
Operativsystem Windows 10
Skärm 12,5″ 1920 x 1080 px, touchskärm
Processor Intel Core i3-6100U 2,3 GHz, i5-6200U 2,3 GHz, i5-6300U 2,4 GHz eller i7-6600U 2,6 GHz
Hårddisk SSD SATA III, 128/256/512 GB
RAM 4/8 GB
Anslutningar Platta: Strömadapter, USB 3, minidisplayport, headset, microSD, SIM-kort
Dockningsstation: 2 st USB 3, mikrofon, hörlurar, VGA, HDMI, displayport, LAN, strömadapter
Batteri 4-cells, räcker upp tio timmar (upp till nio timmar med tangentbord)

Modellen jag har fått låna har bra hårdvara och ger en mycket bra användarupplevelse. Plattan startar snabbt och laggar i princip aldrig. Enda gången den fick kämpa var när jag testade att installera Battlefield 3. Eftersom att det inte är en speldator var spelupplevelsen inte jättebra, men å andra sidan var detta bara ett test för att se hur långt man ändå kunde pressa hårdvaran.

Även batteritiden är imponerande. Jag tror att man kan klara sig en hel arbetsdag på en laddning. Detta beror såklart på vad du gör med R726, men batteriet ska faktiskt räcka i upp till tio enligt Fujitsu.

Vad ska man ha den till?

Stylistic R726 och dess tangentbord

Fujitsus produkter är ofta utvecklade för att passa till mobilt arbete på många olika platser. Och det känns som att Stylistic R726 är en sådan produkt. Den är nätt, snabb, smidigt och fungerar bra till de vanligaste arbetsuppgifterna. Jag skulle nog inte använda den som primär enhet för film- och fotoredigering, även om plattan går att använda även till detta. Det är heller inte en särskilt bra speldator eftersom att plattan saknar ett dedikerat grafikkort.

I stället är detta kanske en optimal produkt för dig som vill kunna arbeta med officepaketet, blogga, surfa, maila och liknande. Du kan koppla upp dig mot Wifi (och LAN om du använder dockningsstationen). Vissa versioner av R726 kommer dessutom med en SIM-kortplats så att du kan koppla upp dig mot 3G- och 4G-näten och surfa i stort sett var du än befinner dig.

Nu handlar ju inte livet bara om jobb och självklart är Stylistic inte begränsad till kontorsarbete. Du kan streama film från Netflix, YouTube och liknande tjänster. Om du har Photoshop kan du redigera dina foton, som dessutom kan tas med plattans två kameror (en främre och en bakre). Kamerorna kommer även till användning under videosamtal.

Eftersom att plattan kommer med Windows 10 är operativsystemet ganska bra anpassat för touchskärmar. Det är lite ovant för mig att köra Windows på en surfplatta, men samtidigt är det enkelt att komma igång. En stor bonus är såklart att man kan installera alla Windowsprogramvaror som man önskar.

Fujitsu Stylistic R726 baksida

Pris och avslutande tankar

Nu är mina två veckor tillsammans med Stylistic R726 snart till ända. Jag gillar verkligen denna enhet och kan absolut se att den är en lämplig vän att ha med på resor, möten och under vissa arbetsdagar. Storleken på plattan är väldigt bra och jag gillar att den kör Windows. Jag kommer inte att ersätta min hemdator med denna, men R726 skulle utan problem kunna göra både min laptop och Androidtablet överflödiga.

Jag har i dagsläget ingen säker information om när Fujitsu Stylistic R726 släpps i Sverige. Men enligt Prisjakt kommer plattan att kosta mellan 10 och 18 000 kronor (beroende på hårdvaruversion) vid lansering, som ser ut att bli i slutet av mars. Prisbilden gör att enheten inte passar alla, men jag är övertygad om att du blir mycket nöjd med R726 om du väljer att köpa en sådan.

Betyg

8/10


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se