Test av Acer Chromebook CB5-311

feb
15

Jag ska börja med att erkänna att jag har varit tveksam till om Googles datorkoncept Chromebook kan ha något direkt användningsområde. Men nu har jag under en tid fått låna en Acer CB5-311, som är en 13″ Chromebook – och jag börjar förstå när en maskin som denna skulle kunna vara ett klart vettigt alternativ.

För dig som älskar Google

Det är lika bra att säga det direkt: Om du inte är ett ganska stort fan av Google och företagets tjänster är Chromebook inget för dig. Datorns operativsystem (Chrome OS) är egentligen bara webbläsaren Chrome, med några tillägg. Du kan ladda ner appar, som körs i webbläsaren. Datorns användarkonto? Ditt Googlekonto. Vill du skriva dokument? Då använder du Google Docs. Du kan till exempel inte ladda ner Microsoft office, Libre office eller liknande program.

Eftersom att du i princip gör allt inne i webbläsaren är det av naturliga skäl en stor fördel om din Chromebook är anslutet till internet. Samtidigt fungerar många program även offline, om än i begränsad version.

När det kommer till Acer CB5-311 är det WiFi som gäller, här finns varken nätverksport eller SIM-kortplats. Å andra sidan är det väldigt sällan jag befinner mig på en plats där det saknas Wifi när jag ska använda min laptop.

Snygg och nätt dator med få portar

Acer CB5-311

Det första som slår mig när jag packar upp CB5-311 är att datorn är riktigt snygg. Designen är stilren och fräsch (inter helt olik en Macbook pro) Att skärmen är 13,3″ stor känns precis lagom. Datorn är stor nog att arbeta med, men liten nog att enkelt kunna bära med sig. Det skadar heller inte att den bara väger ungefär 1,5 kilo.

Däremot är det snålt med anslutningsmöjligheter, vilket å andra sidan inte är något konstigt när det kommer till Chromebooks. Acer CB5-311 har två USB 3-portar, HDMI ut, plats för ett SD-kort och en 3,5 mm stor port för hörlurar eller mikrofon. Det är allt.

Jag har använt datorns tangentbord ett tag och tycker att det fungerar ganska bra att skriva med. Det är kanske något mindre än vad jag är van vid, men det är trots det sällan svårt att träffa rätt tangent. Tangenterna är dessutom sköna att trycka på.

Musplattan är helt okej, men inte överväldigande fantastisk. Du har bara en musknapp, så ett tag trodde jag att det inte gick att högerklicka. Men nu har jag insett att man faktiskt kan få fram en högerklickning genom att klicka på musplattan eller dess knapp med två fingrar samtidigt. Det går även att scrolla genom att svepa över musplattan med två fingrar.

Specifikationer

Acer CB5-311 har inte särskilt spännande specifikationer eller någon superprestanda. Den har den hårdvara som en vanlig Chromebook har.

Namn Acer CB5-311 T8ME
Mått 32,7 cm x 22,75 cm x 1,795 cm
Vikt 1,5 kg
Operativsystem Chrome OS
Skärm 13,3 ”, 1366 x 768 px
Processor NVIDIA Tegra K1 CD570M-A1, 2,1 GHz, 2 MB Cache
Hårddisk 32 GB, eMMC SSD
RAM 4 GB
Anslutningar Strömadapter, 2 st USB 3, 1 st HDMI, SD-kort, hörlurar/mikrofon/headset (3,5 mm)
Batteri 4-cells, räcker upp till 14 timmar

Stabil batteritid

Jag är ganska nöjd med den batteritid som Acer lyckas få ur CB5-311. En laddning räcker såklart olika länge beroende på vad du gör med datorn, hur hög ljusstyrka du har och andra faktorer, så det är svårt att säkert lova att batteriet räcker ett visst antal timmar. Men vid vanlig användning (surf, ordbehandling och en stund på YouTube) så får jag faktiskt batteriet att räcka runt tio timmar. Acer säger att batteriet räcker i upp till 14 timmar, men riktigt så glädjande siffror tror jag inte att jag skulle komma upp i vid normal användning.

Acer CB5-311 som en nöjesmaskin

Det stod snabbt klart för mig att en Chromebook skulle kunna fungera bra till vanligt arbete, men hur bra är CB5-311 som nöjesmaskin? Detta beror självklart på vad du vill göra, men för mig täcker den de flesta av mina behov.

Det finns ingen Spotifymjukvara som man kan ladda ner. Men däremot fungerar Spotifys webbspelare utmärkt. De inbyggda stereohögtalarna i datorn är inte bättre än i en vanlig laptop, men duger till att spela upp bakgrundsmusik.

När det kommer till att titta på film fungerar en Chromebook givetvis smärtfritt på Youtube. Jag kan kolla på filmer i full HD och även 2K rullar på bra. Jag förväntade mig inte att datorn skulle orka med 4K-video från Youtube, men till och med detta klarar den utan problem. Bilden blir verkligen knivskarp.

Men hur är det med Netflix då? Jo, jag kan glatt meddela att även denna streamingtjänst levererar en mycket bra upplevelse i CB5-311. Filmerna ser bra ut på skärmen och om du har en vettig uppkoppling behöver du inte buffra många sekunder innan videorna visas i full HD.

Begränsningar

Så CB5-311 duger alltså till mig både när jag jobbar med dokument, mail och liknande och när jag vill kolla på streamad film. Men vad är då haken?

Jo, Chrome OS är som sagt i princip en dator med webbläsaren Chrome. Det går inte att installera Officepaketet. Det är heller inte möjligt att installera Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator, eller vanliga PC-spel. Detta är heller ingen arbetshäst som passar för film- eller fotoredigering, eller för dig som vill spara en stor mängd filer på datorns hårddisk. Det är helt enkelt inte tanken med en Chromebook. Jag kommer inte kunna ersätta min hemmadator med en Chromebook, men Acer CB5-311 skulle mycket väl kunna vara ett alternativ till den laptop jag släpar med mig till diverse styrelsemöten och andra samlingar.

Pris och avslutande tankar

Jag hade inga överdrivet höga förväntningar på Acer CB5-311 eller Chrome OS. Men efter att ha använt datorn under ett antal timmar inser jag att detta är en ganska intressant dator. Ordbehandling, mail, surf, film- och musikstreaming fungerar utmärkt och jag behöver sällan vänta på att ett program eller en tjänst ska laddas. Samtidigt är batteritiden klart över förväntan, datorn klarar nog en hel arbetsdag på en laddning.

I skrivande stund kostar en Acer CB5-311 ungefär 3 500 kronor enligt Prisjakt. Det är ganska billigt för en dator, samtidigt som man bör känna till Chrome OS begränsningar innan man köper en sådan dator. Men om du inte har större behov än vad operativsystemet möjliggör så tror jag att du blir nöjd med denna dator.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se