Test av PowerUp 3.0 – motor för ditt pappersflygplan

sep
29

Hur många gånger vek du papper till flygplan och kastade när du var liten? Om du var lika begåvad som jag så lär inte pappersflygplanen ha kommit många meter innan de kraschade i marken eller på något konstigt sätt snurrade och vände tillbaka igen. Men nu kan du nå oanade höjder och få till långa flygturer med ditt pappersflygplan. PowerUp 3.0 är en motor som du sätter på pappersplanet. Sedan kan du flyga och kontrollera planets bana med hjälp av din mobil.

Jag kan ärligt säga att jag ställde mig rejält tveksam till PowerUp 3.0. Kan denna lilla rangliga propeller och minimotor verkligen fungera? Men jag blev väldigt överraskad när jag testade produkten, även om det tog en stund att lära sig hur man kontrollerar flygplanet.

Inte så klen som den ser ut

PowerUp 3.0 består av en liten bluetoothmottagare som fästs längst fram på ditt pappersflygplan. I andra änden hamnar motor, propeller och rodret, som sitter ihop med mottagaren via vad som ser ut som en lite tjockare ståltråd. Konstruktionen ser väldigt klen ut, men trots att jag har lyckats krascha mina flygplan i både mark och träd (fast trädet var sambons fel) fungerar allt lika bra fortfarande.

Motorn har ett uppladdningsbart batteri som laddas med hjälp av en micoUSB-kabel. En strömbrytare sitter bakom antennen och används för att starta eller stänga av PowerUp 3.0. Tyvärr är den brytaren väldigt liten och svår att använda.

PowerUp 3.0

Välj mellan flera flyplansdesigner

Innan du kan flyga ditt pappersflygplan måste du ju vika det. Lyckligtvis har PowerUp Toys (företaget bakom PowerUp 3.0) tagit fram flera vikningsguider att följa. Vissa vikningar ger plan som är enkla att kontrollera, andra ger snabbare flygplan. Det medföljer ett flertal papper som kan användas för att vika flygplanskroppen och guiderna är lätta att följa.

Styr den med mobilen

Du styr ditt motoriserade pappersflygplan med din mobil. PowerUp 3.0 har självklart en app, som finns till både iOS och Android. I appen kan du även se hur mycket batteri du har kvar, hur bra bluetoothkopplingen är och ställa in hur styrningen ska fungera.

Slå på motorenheten och para ihop med din telefons bluetooth, sedan är det bara att köra igång. Du drar på gasen genom att svepa fingret uppåt över skärmen. Motsatt rörelse sänker hastigheten på propellern. Rodret vinklas genom att du vinklar telefonen till höger eller vänster. Det är egentligen alla kontroller som behövs.

När det är dags att flyga tar du tag i flygplanet som du brukar innan du kastar i väg det. Dra upp gasen till ungefär 70 % och kasta sedan i väg planet, gärna mot vinden. Styr det genom att vinkla telefonen till höger eller vänster. Planet stiger om du ökar gasen och sjunker om du minskar hastigheten. Detta är i alla fall hur allt ska fungera i teorin.

I verkligheten brukar de första kasten resultera i kraschlandningar inom två sekunder. Innan flygplanet är stabilt måste man ofta justera de olika pappersklaffarna som finns. Men efter ett antal försök lyckas jag ändå få i väg mitt flygplan bättre än utan motorn. Jag har ännu långt kvar innan jag direkt kan kontrollera det, men det känns ändå som att jag skulle kunna lyckas bra om jag tränade lite mer.

Ganska dyr, men väldigt rolig

Om du vill lägga vantarna på PowerUp 3.0 får du vara beredd på att lägga ut ett par hundralappar. Du kan till exempel köpa den från MobileFun för 400 kronor. Det är en del pengar, men man får faktiskt mycket nöje för pengarna. Batteriet räcker för en bra stunds flygning, när det är urladdat är det nog ändå dags att vika ett nytt plan.

Produkten är nog inte lämplig för små barn, den är för svår att kontrollera. Men har du gått och blivit tonåring kan detta nog vara en kul sysselsättning.

Betyg

7/10


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼