Vi testar Olixar Bluetooth Water Dancing Speakers

jul
24

Högtalare och vatten går vanligtvis inte ihop. Men i den här kombinationen, tillsammans med några olikfärgade dioder, blir resultat faktiskt riktigt häftigt. Jag fick nyligen hem en låda från MobileFun, den innehöll Olixar Bluetooth Water Dancing Speakers. Som namnet antyder rör det sig som bluetoothhögtalare. De har en inbyggd funktion där vatten dansar i takt med musiken.

Högtalarna levereras i en ganska nätt kartong. I den finns de båda högtalarna, en USB-kabel (mini till standard) som används för strömförsörjning samt en ljudkabel med vanliga hörlurskontakter i båda ändarna. En andra USB-kabel kopplar samman de båda högtalarna.

Kartongens text är ganska dåligt översatt engelska, gissningsvis genom Google translate. Det står att man ska läsa manualen innan användning, men någon sådan medföljer inte. Lyckligtvis är det inte särskilt svårt att komma igång ändå.

Spela upp musik via kabel eller Bluetooth

Du kan spela upp ljud med hjälp av den medföljande kabeln, men det går precis lika bra att koppla ihop dem med din mobil trådlöst via Bluetooth. Högtalarna har tyvärr inget inbyggt batteri, de behöver konstant strömförsörjning vid användning. Men det är inte svårare än att koppla in USB-kabeln i en dator eller i ett vägguttag med hjälp en av vanlig adapter.

När jag först plockade upp högtalarna ur kartongen trodde jag ärligt talat inte att de skulle vara bra alls. De såg rätt plastiga och klena ut. Mängden vatten är minimal och såg inte ut att kunna erbjuda någon spännande show alls. Men jag blev helt klart positivit överraskad när musiken startade.

Ljudbilden är såklart inte helt oklanderlig, men priset är också väldigt lågt. Jag måste ändå säga att för pengarna får man riktigt bra ljud och det är ju faktiskt det viktigaste. Allra bäst låter det när musiken kommer via ljudkabeln, Bluetoothtekniken håller inte riktigt jämna steg. Men även i trådlöst läge agerar högtalarna rätt bra ljuduppspelare.

Sprutar vatten i takt med musiken – ibland

Nu är ju ljudet faktiskt inte allt. I detta fall är ju halva grejen att högtalarna ska spruta vatten i takt med musiken. Fyra LED-dioder i olika färger (röd, grön, gul och blå) lyser upp fyra vattenstrålar som sprutar upp när det passar musiken. I dagsljus blir denna effekt inte jättehäftig att titta på, men i ett mörkt rum känns det ändå lite mellanstadiedisco. Och det är naturligtvis något positivt.

Jag konstaterar snart att volymen spelar stor roll när det kommer till hur stor vattenshow man erbjuds. Vid låga volymer händer ingenting alls, men när jag krämar på börjar vattnet plötsligt att hoppa. Detta sker främst när basen går varm, det verkar vara den som skapar vattenrörelserna.

Vatten i närheten av elektronik är ju generellt en dålig idé. Men Olixar lovar dyrt och heligt att det är ”omöjlgt” för vattnet att läcka ut och skada högtalarna. Jag vill tro att detta stämmer, även om man såklart aldrig kan garantera något sådant.

Om jag lyssnar efter det så kan jag höra vattnet när det hoppar, men det är verkligen inget som stör eller tar över ljudbilden alls. Enda gången det låter riktigt illa är när kabeln glappar lite, vilket berodde på att den inte var intryckt ordentligt.

Högtalarna har inte någon knapp överhuvudtaget. När strömmen är inkopplad är de igång. Om du kopplar i ljudkabeln säger en kvinnlig röst ”Line in connected”, annars säger hon ”Bluetooth pairing enabled”. Detta blir lite störande, men inget jag inte kan leva med.

En demonstration av ljud och vatten

I videon nedan får du se hur högtalarnas vatteneffekt ser ut. Du får även höra hur högtalarna låter. Musiken spelas upp trådlöst (via bluetooth) och volymen är nära max i telefonen.

Inga knappar alls

Ibland hade jag önskat att det fanns en knapp som stängde av fontänfunktionen och släckte dioderna. Det är inte alltid jag känner att jag vill ha detta igång, även om jag vill ha musik. Tyvärr finns inte den möjligheten.

Jag har tyvärr inte någon fullständig information om högtalarnas specifikationer. Det jag vet är att de har måtten 220 mm x 60 mm x 60 mm, ligger på 3 watt styck och tillsammans väger 620 gram. De kostar i skrivande stund strax under 275 kronor och det skulle jag absolut säga att de är värda. Jag kan tänka mig att de gör succé hos barn, men även för min del är de både välljudande och trevliga att titta på.

Du kan i princip spela upp ljud från vilken enhet som helst, bara den har en 3,5-milimetersport eller stöd för Bluetooth. Jag har främst använt min Nexus 5 och en iPhone 5S, men också testat att spela upp musik från Spotify från en dator och kollat på film på en projektor. I det fallet var högtalarna inkopplade i projektorn. Tyvärr var de lite för klena för detta, projektorns fläktljud tog över, men å andra sidan är de ju inte tänkta att vara en hemmabioljudanläggning.

Betyg och avslutande tankar

Det finns många saker jag gillar med de här högtalarna och några grejer jag skulle vilja ändra på. Som tidigare nämnt är ljudet mycket bra i förhållande till högtalarnas storlek och pris. Samtidigt är maxvolymen ganska låg i vissa lägen.

Jag gillar att man får discofeeling på köpet tack vare fontänfunktionen. Men ibland vill jag kunna stänga av den och ibland vill jag ha den trots att jag lyssnar på låg volym.

Jag hade tyckt ännu bättre om högtalarna om de hade inbyggt batteri och någon volymkontroll. Men avsaknaden av detta gör ändå inte särskilt mycket för betyget som hamnar väldigt högt.

Betyg

8/10


Besök gärna MobileFun om du till exempel är på jakt efter roliga iPhone 6-tillbehör.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼