Skivbolagen tar det mesta av Spotifys inkomster

feb
9

Många kända artister har rasat mot den låga ersättning de får från Spotify. Vissa artister, till exempel Taylor Swift, har gått så långt att de valt att lämna Spotify helt på grund av detta. Spotifys grundare har tidigare skrivit ett blogginlägg där de berättar om sina ambitioner med fördelningen av inkomsterna, men missnöjet har trots detta fortsatt att gro.

Nu verkar det dock inte som att det är Spotify som tar den största delen av inkomsterna, istället är det i vanlig ordning skivbolagen som snor åt sig mest pengar. Efter att ha undersökt hur inkomsterna fördelas mellan artister, skivbolag och Spotify i Frankrike är det minst sagt dystra siffror för den som trodde att skivbolagen börjat bli lite givmildare.

Skivbolagen tar 73% av skattade pengar

Spotifypengar efter skatt

Skivbolagen lägger nämligen vantarna på 46% av alla premiuminkomster som Spotfy har. Spotify själva snor åt sig 21%, samtidigt som artisterna får nöja sig med 7%. Skatter och andra avgifter tar samtidigt 17% av alla inkomster. Om man räknar bort skatterna får skivbolagen hela 73% av pengarna.

Dessa siffror ska som sagt gälla för Spotify i Frankrike, men det är inte osannolikt att liknande siffror är gångbara i samtliga länder där Spotify verkar.


Källa: Music Business Worldwide.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼