Test av Urbanears Plattan ADV

dec
11

2009 lanserade svenska Urbanears den mycket populära hörlursserien Plattan. Den finns i många färger och ses på var och varannan människa nu för tiden. Men nu är det dags för en uppdaterad version av hörlurarna, jag har testat nya Urbanears Plattan ADV.

Lik gamla plattan

Det finns många likheter mellan Plattan och Plattan ADV. Formspråket är sig likt, även om det finns vissa förändringar. Hörlurarna sitter väldigt bekvämt på huvudet och dämpar omvärldens oväsen. Det blir inte helt tyst, men man hamnar ändå i en egen bubbla.

”Plattan ADV is the perfect classic headphone on steroids. Its 3D hinge adjusts to your features and its collapsible structure means you never have to leave home without it.”

Den främsta nyheten med Plattan ADV är de 3D-gångjärn som möjliggör för kåporna att justeras i flera riktningar. Man kan utan problem ha ena kåpan på örat och den andra framför eller bakom örat. Det är lite svårt att förklara principen, men kolla in Urbanears reklam så ser du bland annat detta.

Flyttbar sladd och delbar musik

Plattan-serien kommer med en löstagbar hörlurssladd. Det finns två portar för kabeln, en på varje öronkåpa. Du kan alltså välja om du vill ha sladden på höger eller vänster sida. På sladden finns en fjärrkontroll med inbyggd mikrofon. Fjärrkontrollen har en enda knapp, som kontrollerar musik (växlar till nästa låt om du dubbeltrycker) och låter dig svara eller lägga på samtal.

Eftersom att två Plattan har portar för hörlurssladdar kan du dela med dig av din musik. Koppla in ett annat par hörlurar i den lediga porten, så kan en kompis också lyssna. Det gäller bara att ni inte går för långt ifrån varandra under tiden…

Tvättbart headband

Den delen av Plattan som ligger mot ovansidan av huvudet täcks av ett löstagbart headband i tyg. Detta går att maskintvätta i 30 grader om du känner att det börjar bli lite ofräscht. En liten detalj som gör helhetsintrycket ännu lite bättre.

Specifikationer

Namn Urbanears Plattan ADV
Frekvensomfång 20 ~ 20 000 Hz
Impedans 60 ohm
Känslighet 96 dB
Sladd 120 cm, avtagbar
Mikrofon Ja
Fjärrkontroll Ja, en knapp
Övrigt Löstagbart (tvättbart) headband, 3D-gångjärn på öronkåporna, möjlighet att dela med sig av musiken. Hörlurarna är hopfällbara

Ljudbilden

Det viktigaste när det kommer till hörlurar är att de låter bra. Dålig ljudbild innebär att hörlurarna inte kommer att användas. Inledningsvis var jag inte alls nöjd med ljudet, vid en första lyssning lät det fruktansvärt platt och tråkigt. Det visade sig att den telefon som användes inte hade någon EQ aktiverad alls, vilket gjorde att Spotifys musik lät extremt trist. Efter att ha aktiverat den och dragit upp basen och mellanregistret började mer välljudande musik uppenbara sig.

Plattan ADV ljudbild

Plattan ADV har lite svårt för de lägsta bastonerna, men det innebär inte att musiken låter illa. Du kan som sagt behöva fippla lite med enhetens EQ-inställningar för att får ljudet så som du vill ha det, men det går att få riktigt bra ljud ur lurarna.

Jag har använt Plattan ADV till att lyssna på musik på tåg och under promenader genom centrala Stockholm. Ljudet har inte varit uppdraget mer än nödvändigt (jag vill kunna höra världen utanför), men musiken har ändå framträtt helt okej. Drar man upp volymen en bit till låter det ännu bättre.

Jag har även kopplat in hörlurarna i min dator och spelat spel. Bastonerna lät ännu bättre här än i mobilen och den allmänna ljudbilden var riktigt fin. Det kändes nästan som att jag hade surroundhörlurar på mig ibland.

Pris och avslutande tankar

Urbanears Plattan ADV

Urbanears Plattan ADV har många bra funktioner och finesser. Det finns tillfällen då jag gärna använder dem, men även tillfällen då de inte är ultimata. Hörlurarna är ganska stora och därmed inte alltid så smidiga att ha med sig. Det är också svårt att ha ett samtal med någon om man har lurarna på sig.

Ljudet är för det mesta väldigt bra. Dessutom sitter Plattan ADV väldigt skönt på huvudet, jag har haft dem på mig i över timme i sträck utan att de har börjat skava. Självklart kan man justera storleken så att de passar sitt huvud.

Pattan ADV finns tillgängliga i butik nu och kostar ungefär 600 kronor. Det är inte superbilligt, men man får ändå ganska mycket för pengarna. Självklart kan du välja mellan ett stort antal färger, även om en del kanske känns lite tråkigare än gamla Plattans urval.

Betyg

8/10


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼