Test av Fujitsu PalmSecure – logga in med handflatan

dec
10

I ett antal år har vi kunnat logga in på våra datorer med hjälp av en fingeravtrycksläsare, tekniken har nu även nått mobilerna. Fujitsu har tänkt ett steg längre och tagit fram PalmSecure, en enhet som känner igen dig på din handflata. Enligt Fujitsu är handflatans blodkärl lika unika som våra fingeravtryck, så varför skulle inte de kunna användas vid inloggning?

Ser ut som en datormus

PalmSecure ser ut som en datormus med en förstorad fingeravtrycksläsare på ovansidan. men till skillnad från fingeravtrycksläsaren behöver du inte röra vid sensorn för att handflatan ska läsas av. Istället håller du helt enkelt handen ett par centimeter över sensorn, som på bara en sekund analyserar handen och loggar in dig. Det fungerar verkligen överraskande bra.

Det medföljer en enkel hållare för enheten, den underlättar vid användning eftersom man då ser exakt var handen ska placeras. Du vilar den mot två plastarmar och hamnar nästan alltid på rätt plats direkt.

Installation

Det var inte alls svårt att installera Fujitsu PalmSecure. Drivrutiner och mjukvara kom enkelt på plats, därefter följer man bara guiden för att lägga till en hand. Du håller den ovanför sensorn som analyserar blodkärlen. Upprepa ett par gånger tills programmet känner igen dig.

Nästa gång jag startar min dator möts jag av en annan ruta än den inloggning jag är van vid. Jag håller då handen över PalmSecure och bara någon sekund senare ser jag hur jag loggas in i Windows. Sjukt smidigt, det går faktiskt snabbare än att använda många fingeravtrycksläsare.

PalmSecure

Hygieniskt

PalmSecure är sannolikt inte något gemene man behöver införskaffa till sin PC, men i skolor, på företag och andra offentliga platser ser jag stora fördelar med denna teknik. Det faktum att du aldrig nuddar något med din hand borde innebära att tekniken är bra mycket mer hygienisk än andra.

Om du sedan använder samma tangentbord som andra faller denna hygienfaktor kanske bort, men det kan mycket väl finnas fall då man identifierar sig utan att sedan skriva något.

Svår att hacka

En annan fördel är att tekniken lär vara svår att kapa. Det finns flera exempel på fingeravtrycksläsare som luras av att personer skrivit ut någons fingeravtryck, eller gjort en avgjutning av det.

PalmSecure är beroende av att blodkärlen som analyseras innehåller blod som flödar, något som är svårt att fejka. Jag säger inte att tekniken omöjligt kan hackas (jag vet inget om det), men det känns svårt att lyckas.

Inte avsedd för privatpersoner

Jag tror som sagt inte att PalmSecure primärt är avsedd för privatpersoner. Vi kommer säkert se laptops med inbyggda sensorer inom kort, men de främsta användningsområdena ser jag istället på exempelvis flygplatser, som inloggning i bankomater och vid kortbetalning eller kanske som en ersättare av dagens ID-kort.

jag är övertygad om att denna teknik kommer utvecklas och bli mycket vanligare inom de närmsta åren. Jag ser verkligen fram emot alla fördelar detta kan medföra.

Information

Jag har under en begränsad fått låna PalmSecure genom Fujitsu Digital Influencer Program. Alla åsiker i artikeln är mina egna.


Läs mer om PalmSecure.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼