Vi testar att spela med Lifebook T904

nov
14

Fujitsu Lifebook T904 är en snygg och smart laptop som är tänkt för arbetande människor som behöver jobba mobilt. Eftersom att datorn främst är tänkt för jobb, och inte nöje, har Fujitsu inte slängt in något avancerat grafikkort, den är med andra ord inte tänkt att användas för att spela spel. Men en bra dator är en mångsidig sådan, därför har jag testat att installera och försöka lira fyra spel på T904. Spelen är Minecraft, Portal 2, Call of Duty 4 (Modern Warfare) och Battlefield 3. Resultatet var väldigt varierat.

Minecraft

Minecraft är ett spel som ser ganska gammalt ut och inte verkar vara särskilt resurskrävande. Men det kan ändå behövas en relativt snabb dator för att orka med spelet. Att installera det var sjukt enkelt och snabbt, men när jag drar igång en värld med de förvalda grafikinställningarna laggar det rätt rejält. Särskilt ljudet hackar och låter märkligt.

Men efter att ha dragit ner grafikinställningarna något uppenbarar sig Minecraft så som det ska vara, ett spel med bra flyt och mycket glädje. Jag har inte testat onlineläget, men som ensamspelare går det alltså att få ett rätt bra flyt i Minecraft med T904.

Call of Duty 4

CoD 4

Ett av mina favoritspel när det kommer till LAN har länge varit Call of Duty 4. Det börjar bli lite halvgammalt nu, men är ändå lika roligt. Att försöka spela det på T904 med automatiska grafikinställningar är inte rolig historia. Den första banan man möter i single playerläget är på ett fartyg i ett rejält regnoväder. Mycket regn (i kombination med rök och dimma) innebär mycket lagg. Mycket.

Men det går att dra ner grafiken rejält i CoD. Visst, spelet är inte alls lika vackert att titta på längre, men nu flyter det i alla fall på tillräckligt bra för att man ska ha en chans att skjuta ihjäl fienderna med ett snyggt skott i huvudet. Även multiplayerläget fungerar ganska bra, även om det lätt laggar lite om något slänger in en rökgranat eller två.

Battlefield 3

Ett något nyare (och framförallt mycket snyggare) spel är Battlefield 3. Att försöka spela det på originalinställningarna är inte att tala om, det laggar sjukt mycket. Däremot går det att dra ner grafikinställningarna brutalt mycket, du kan köra med så låg upplösning att du knappt kan urskilja fiender från byggnader eller träd. Tyvärr är enda sättet att få bra flyt i BF3 att sänka grafiken nästan så mycket.

Eftersom du antingen får spela med brutalt mycket lagg, eller med omöjligt låg grafik är det lätt att förstå att T904 inte är en vettig maskin för dig som vill lira Battlefield 3. Du får hålla dig till en äldre version av spelserien, eller lira CoD 4 istället.

Portal 2

Portal 2

Det sista spelet jag provar är också det spel som visar sig flyta absolut bäst på T904. Portal 2 är ett väldigt roligt (och bitvis riktigt klurigt) pusselspel som otippat inte behöver ställas in på något sätt innan det flyter på jättebra i T904. Grafiken ser ut som den ska och jag kan hoppa mellan portaler utan minsta lagg alls. Jag hade trott att det i alla fall skulle krävas vissa finjusteringar innan Portal lirade på rätt sätt, men T904 orkade mer än väntat.

Slutsats

Efter att ha spelat fyra olika spel på T904 har jag kommit fram till att det fortfarande inte alls rör sig om en dator som är särskilt lämpad för spelande. Men du kan samtidigt lyckas få en del spel att flyta på ganska bra, i alla fall om de är ett par år gamla och inte allt för krävande. Jag kan tänka mig att jag tar med Fujitsu Lifebook T904 hem till vänner för lite spontanspelande någon gång, men den kommer inte vara mitt första datorval vid LAN.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se