Android 5.0 Lollipop presenterad

okt
16

Google har nu offentliggjort sin nya Androidversion, som tidigare gått under namnet Android L. Den har, som väntat, fått versionsnummer 5.0 och döps till Lollipop. Google menar att det är deras största Androidrelease någonsin, eftersom den passar lika bra i en mobil, klocka, tablet, TV som bil. I samband med denna version lanseras även Android nya slogan:

”Android: Be together. Not the same.”

Färgstark, vågad och lekfull

Android Lollipop

Redan i juni visade Google upp en tidig version av Lollipop och släppte en preview-version för utvecklare att testa, så många nyheter har varit officiella sedan dess. Den främsta förändringen är det nya designspråket som kallas Material Design.

Material Design är skapad för att ge en snarlik upplevelse oavsett om man växlar mellan en klocka, TV, mobil eller surfplatta. Designen är färgglad, modern och ganska lekfull. Eller som Google själva säger:

  • A bold, colorful, and responsive UI design for consistent, intuitive experiences across all your devices
  • Responsive, natural motion, realistic lighting and shadows, and familiar visual elements make it easier to navigate your device
  • Vivid new colors, typography, and edge-to-edge imagery help to focus your attention

Om du har flera enheter som kör Lollipop kan du till exempel börja lyssna på en låt på en av dem, pausa och sedan fortsätta den på nästa enhet. Lollipop håller koll på var du pausade och du behöver inte leta rätt på det själv. Detta fungerar även med foton, appar och senaste sökningar.

Visar det som passar skärmen

Eftersom Android 5.0 är anpassat för alla möjliga skärmstorlekar visas olika mycket information beroende på enhet. I en klocka ser du en notifiering om ett nytt mail. I mobilen ser du hela mailet och i surfplattan ser du dessutom din inkorg bredvid.

Välja vad som ska visas och för vem

Android 5.0 Lollipop

Lollipop har även fått förbättrade notifikationer. Du ser nya mail och meddelanden direkt på låsskärmen, det går även att svara på dem därifrån. Du kan ställa in så att endast meddelanden från utvalda personer visas vid specifika tillfällen. Om du till exempel är mitt i ett möte kan det bara okej om barnen hör av sig ändå, men inte vännerna.

Du kan även lägga till gästkonton i enheten. Med dessa kan användare endast göra begränsade saker och kommer inte åt dina privata inställningar, bilder, mail och liknande. Android 5.0 är även krypterad som standard, vilket gör det mycket svårare att komma åt din data.

Bättre batteritid

En viktig faktor är batteritiden. I Android Lollipop introducerar Google en strömspararfunktion som ska ge upp till 90 minuter förlängd batteritid när du behöver det. Det är ingen enorm förbättring, men bättre än inget. Du ser även hur lång tid det beräknas ta innan batteriet är fulladdat (när du stoppar i laddaren), eller urladdat (när telefonen inte laddas).

Google har satt ihop en sida för Android 5.0 Lollipop, där du kan läsa om alla stora och små nyheter.


Källa: Android.com.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se