Recension av Asus RP-AC52 Range Extender

okt
14

Fler och fler enheter kopplas upp mot hemmanätverket, allt oftare trådlöst. De senaste Wifi-standarderna är såpass bra att det ofta inte finns något behov att koppla in sin dator med en nätverkskabel. Men en vanlig router kan ofta ha för liten räckvidd, särskilt om man bor i en lite större villa med flera våningar. Om man inte vill dra kablar mellan olika punkter kan man förlänga sitt nätverk med hjälp av trådlösa repeaters.

Jag har testat Asus RP-AC52, en trådlös nätverksförlängare (range extender). Det är en väldigt liten och snygg enhet som kan mer än man skulle tro. RP-AC52 har även möjlighet att fungera som en accesspunkt, den kan dessutom bli en nätverksbaserad musikspelare. Eftersom den är så pass liten monteras den helt enkelt i vägguttaget, inga sladdar eller liknande behövs alltså.

Specifikationer

Namn Asus RP-AC52
Mått 5,4 x 3,1 x 8,5 cm (B x D x H)
Vikt 90 g
Nätverksstandader IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac
Frekvenser 2.4GHz/5GHz
Kontakter och portar On/off, WPS, återställning, nätverksport (10/100), hörlursutgång
Kompatibel med Windows (Vista, 7, 8), Mac OS X, Linux
Strömförsörjning AC-inmatning: 110V~240V(50~60Hz)
DC-utmatning: 5 V med max. 1.2 A strömstyrka
Övrigt Fungerar även som accesspunkt och nätverksstyrd musikspelare, LED-indikatorer för signalstyrka. Inbyggda, ej utbytbara antenner

Installation

RP-AC52

Det var väldigt enkelt att komma igång med RP-AC52. Eftersom min router har WPS-stöd (precis som de flesta någorlunda nya modellerna) behövde jag bara trycka på WPS-knapparna på RP-AC52 och routern, sedan kopplade de ihop sig automatiskt. Om du inte kan eller vill göra så går det ganska snabbt att komma igång genom att koppla upp sig mot RP-AC52 och följa instruktionerna istället.

Väl konfigurerad visar RP-AC52 tydligt hur bra signalstyrka den har mot din router, på framsidan av enheten sitter ett antal blåa dioder. Ju fler som lyser, desto bättre signal. Enheten har stöd för både 2.4 GHz och 5 GHz-bandet, vilka visas som olika skalor. Du kan alltså se hur bra signalstyrka du får på den olika banden, bara genom att titta på enheten. Smart och snygg lösning från Asus.

Placera och koppla upp

Placera nu din RP-AC52 så att den har ganska bra signalstyrka mot din router. På så sätt blir inte hastigheten i den förlängda nätverket lidande. Enheten klarar hastigheter upp mot 300 Mbps på 2.4 GHz-bandet och hela 433 Mbps på 5 GHz-bandet, men är självklart beroende av vad routern ger ifrån sig och hur bra signal den får.

Du kommer se att RP-AC52 skapar ett nytt nätverk, eller två om du använder båda banden. Du ansluter med samma lösenord som till huvudnätverket, om du inte har valt ett annat. Uppkoppling sker på precis samma sätt som mot din router. Vill du konfigurera nätverket kopplar du upp dig mot det och går sedan till http://repeater.asus.com, där hittar du alla möjliga inställningar.

Hastighet och räckvidd

Hur långt signalerna för RP-AC52 når beror på många saker. Om du har en öppen lokal räcker de klart längre än i en byggnad med många tjocka väggar och våningar. Vid mina test har Asus range extender kunna utöka mitt nätverk med tillräckligt många meter för att den bör kunna ge okej täckning i ett par rum till i bostaden.

Vilka hastigheter som uppnås beror självklart på hur bra signal RP-AC52 får av routern, jag har placerat den ett par meter från min router för att se om hastigheterna ändå blir lägre än om jag kopplar upp mig direkt mot huvudnätet. Skillnaden är ofta inte farligt stor, även om RP-AC52 inte kommer upp i samma nedladdningshastigheter som routern.

RP AC-52 nedladdning RP AC-52 uppladdning

Jag använde Bredbandskollen för att jämföra de två nätverkens hastigheter, vid både upp- och nedladdning. Vid anslutning till routern var nedladdningshastigheten ofta ganska mycket högre, ibland dubbelt så hög, men vid uppladdning var de båda nätverken snarlika, här var RP-AC52 faktiskt oftast snabbast.

Jag testade även att ladda ner två filer, en på 32 MB och en på 42 MB. Det skiljde bara ett fåtal sekunder i nedladdningstid mellan min router och PR-AC52, så de var faktiskt nästan lika snabba vid detta test.

Inte helt fungerande musikspelare

En bonusfunktion som RP-AC52 kommer med är möjligheten att agera musikspelare. Koppla in högtalare eller hörlurar i 3,5-milimetersporten och ladda ner Asus app till din mobil. Är du uppkopplad mot range extendern ska appen hitta enheten automatiskt. Du väljer då en låt från din mobil eller ditt nätverk och trycker på spela upp. Det är allt som ska krävas för att få musik trådlöst till enheten.

Men jag lyckas aldrig få detta att fungera. Jag laddar ner appen, den hittar RP-AC52 och jag kan välja en låt att spela upp. Men när jag gör det kommer inget ljud ur högtalaren. Om jag däremot loggar in på enheten och går till fliken för webbradio kan jag spela upp en sådan kanal i högtalaren. Om det är appen, min mobil eller ljudfilerna som spökar vet jag inte, men musikspelaren vill inte riktigt lira (hehe) för mig.

Pris och avslutande tankar

Asus RP-AC52

Asus RP-AC52 är verkligen en snygg och bra nätverksförlängare. Den är enkel att installera och oerhört smidig att placera där den ger bäst täckning. Hastigheterna som den ger ifrån sig är klart acceptabla, ibland riktigt bra. Jag gillar dessutom att den även kan agera accesspunkt.

Musikspelaren fungerar däremot inte som den ska för min del, vilket är lite synd. Samtidigt skulle jag antagligen inte använda den särskilt ofta och hade inte valt RP-AC52 bara för att denna funktion medföljer.

Du får ge ungefär 600 kronor för en RP-AC52 i dagsläget, vilket är vad en vanlig repeater och accesspunkt i den här klassen brukar gå loss på. Tyvärr går det inte att byta antenn på enheten, men det får man ta när storleken är så pass liten. Kan du leva med detta är RP-AC52 ett bra och prisvärt köp.

Betyg

7/10


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se