Apples beryktade iWatch blev Apple Watch

sep
11

Att Apple skulle släppa en smartwatch visste vi egentligen sedan länge. Första gången vi hörde talas om en beryktad iWatch var för flera år sedan, men det skulle alltså dröja till början av september 2014 innan Apple slutligen presenterade sin första klocka. Otippat heter den inte iWatch, istället kallas den Apple Watch.

Apple Watch har egentligen allt man kan förvänta sig av en smartklocka. Utöver att kunna visa tid och datum kan man bland annat mäta sin puls (vilket kan vara intressant om man tränar), läsa och skicka meddelanden, svara på samtal, navigera och hålla koll på kalendern. Men trots att klockan är fylld med många intressanta funktioner har mottagandet på sin höjd varit ljummet.

Stor och ful

Apple Watch

Kritiska röster har hörts mot klockans design. Apple Watch ser onekligen ut att vara av första generationen. Klockan är stor, men framför allt tjock. Den kommer med ett antal olika armband och färger, men den känns helt enkelt inte riktigt modern. Om det kommer en ny generation Apple Watch är den förhoppningsvis både tunnare och nättare, nu känns den inte särskilt het. Jag har sett flera personer som rent ut kallat den ful.

Släpps nästa år i flera versioner

Apple Watch storlekar

Apple Watch ska släppas tidigt nästa år. När den kommer till Sverige är inte känt, inte heller vad priserna blir här. Klart är dock att klockan kommer i tre versioner. Dessa heter Apple Watch, Apple Watch Sport och Apple Watch Edition.

De tre versionerna är i mångt och mycket lika, det som skiljer dem är att den enklaste varianten har ett skal i stål, sportversionen är gjord i aluminium och Edition i guld. Klockan finns i två storlekar (38 och 42 mm hög) för att passa alla handleder.

Kräver en iPhone

Utgångspriset är 349 dollar, det gäller alltså den enklaste versionen. Vad detta kommer innebära för pris i Sverige är svårt att veta, men minst 4000 kronor är sannolikt. Du måste dessutom har en iPhone för att kunna använda din Apple Watch. Här duger inte vilken modell som helst, Apple Watch är endast kompatibel med iPhone 5 eller nyare. Apple Watch kopplas till din iPhone via Bluetooth, du behöver alltså ha enheterna relativt nära varandra hela tiden.

Rykten säger att batteritiden i Apple Watch inte är överdrivet bra ännu. Apple har inte berättat mycket om den, vilket inte är ett särskilt bra tecken. De har däremot visat hur klockan laddas. Du fäster laddningskontakten magnetiskt mot klockans baksida, sedan laddas den troligtvis via induktion. Skönt att slippa koppla in en kontakt alltså.


Källa: Apple.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼