Så slipper du dyra mobilräkningar utomlands i sommar

jun
17

Denna artikel är från 2014 och är delvis inaktuell. Med start den 15 juni 2017 är roamingavgifterna slopade inom EU/EES. Informationen nedan gäller dock fortfarande om du besöker ett land som inte är med i EU.

Sommar betyder för de flesta semestertider och vi i Sverige gillar att fira den i andra länder. Inget fel med det, men lite tröttsamt är det att varje år behöva läsa om att ”Johan fick chockräkning på 19 000 kronor efter semestern” och liknande bara för att han inte hade koll på sitt abonnemang och mobilens inställningar.

För att en gång för alla försöka ge klarhet i varför räkningar som dessa kan uppstå när man lämnar landet, och hur man undviker det, följer här några tips på vad du bör tänka på innan du hoppar på charterflyget till Kreta.

Stäng av dataroaming

Roaming

Hemma i Sverige har du säkert mellan 1 och 5 GB surf varje månad som ingår i ditt abonnemang. Utomlands har i princip alla operatörer avtal som gör att din 3G/4G-uppkoppling fungerar, men när du roamar i ett annat nät kan du i regel inte längre utnyttja din surfkvot. Istället får du betala för varje megabyte som telefonen laddar upp eller ner, vilket ofta kan vara väldigt dyrt. Därför är det starkt rekommenderat att du avaktiverar dataroaming i din telefon.

Har du till exempel Tre och surfar in på Aftonbladets startsida en gång när du är i Spanien kan detta kosta dig 7 kronor. Andra operatörer har liknande prisbilder. Många av dem erbjuder speciella datapaket för utlandet, eller maxkostnadsskydd, men du kan ändå få en räkning på över 500 kronor för mobildata utan att ha surfat aktivt.

Stäng av synkronisering

Även om du inte öppnar webbläsaren, YouTube eller Spotify en enda gång på resan kan din mobil dra en massa mobildata. Hemligheten kallas synkronisering och innebär att telefonen med jämna mellanrum kopplar upp sig för att kontrollera om du har fått mail, uppdaterar kalenderinformation, får notiser från Facebook och Twitter eller ladda ner uppdateringar till appar. Därför kan det alltså vara vettigt att stänga av bakgrundssynkronisering på telefonen när du är utomlands ifall du inte avaktiverar mobildata helt och hållet innan avfärd.

Surfa när du har Wifi

Även om du stänger av mobildata kan du koppla upp dig när du har tillgång till Wifi. Det är inte svårt att hitta Wifi-zoner på hotell, restauranger och liknande, många av dem är dessutom helt gratis. Tänk dock på att inte logga in på din bank eller liknande om du är uppkopplad mot ett Wifi som du inte vet är helt säkert. I värsta fall kan någon få tillgång till privata uppgifter och/eller dina pengar.

Köp ett kontantkort

SIM-kort

Känner du att du behöver ha tillgång till internet utanför Wifi-zoner är det vettigt att köpa ett kontantkort i det land du befinner dig. Köp ett kort och ladda på en viss mängd surf, så blir det ofta mycket billigare än roaming. Har du tur ingår ett antal samtal eller sms också. Viktigt är bara att din telefon inte är operatörslåst, annars kommer kontantkortet inte att tas emot.

Även telefoni och sms kostar

Om du har ett relativt nytt abonnemang ingår med största sannolikhet ett antal (eller obegränsade) samtal, sms och mms varje månad. Men precis som mobildata så är det extremt ovanligt att du kan nyttja detta utomlands, när du lämnar Sverige (och Europa) kan minutpriserna vara skyhöga, även om du bara svarar på samtal. Håll koll på prislistorna innan du reser och se om det finns alternativa abonnemang, kontantkort eller tilläggstjänster att skaffa.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼