Google visar upp ny självkörande bil, utan ratt

maj
28

Ett nytt YouTubekonto från Google visar upp deras Self-Drving Car Project i ett antal filmer. I en av dem presenteras företagets första konceptbil som inte har någon ratt eller pedaler. Istället är det alltså helt upp till bilen själv att köra sina två passagerare till rätt destination på ett säkert sätt, vilket även demonstreras i videon nedan.

Håller koll med hjälp av laser

Men hur fungerar då bilen? Dels använder den sig av GPS-positionering för att veta var den befinner sig, men bilen har även stor hjälp av den laser som ständigt roterar 360 grader och hittar bilar, fotgängare, cyklister, vägarbeten och annat som den måste ta hänsyn till under körning. I en annan video får vi se hur bilens programvara tolkar all data från lasern för att kunna fatta rätt beslut snabbt.

Det kommer säkert dröja minst 10 år innan vi kanske får se självkörande bilar på allmänna vägar i Sverige. Även om allt ser bra ut i Googles videor återstår det väldigt mycket innan detta är säkert nog att användas i vardagen.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼