Svenska mobilnummer spammas av Black Ingvars och Swedsnus

maj
6

I dag har företaget Swedsnus skickat sms-reklam, eller spam, till ett stort antal svenska telefonnummer. SMS-et innehåller en länk till en reklamsida och en uppmaning att mottagaren klickar på länken. Gör man det hamnar man på en reklamsida för snussorten Black Lemon, som marknadsförs med hjälp av hårdrocksgruppen Black Ingvars och en musikvideo. Swedsnus agerande bryter mot svensk lag och det är inte första gången företaget gör på det här viset.

Konsumentverket har tagit emot många anmälningar

Den som söker efter Swedsnus på Konsumentverkets webbsida hittar nästan 300 anmälningar mot företaget, där en klar majoritet gäller oönskad SMS-reklam. De äldsta anmälningarna är från april 2011, beteendet från Swedsnus är således varken nytt eller försvarbart. Även jag fick ett SMS från Swedsnus i dag och det innehöll denna text:

”Se Black Ingvars skandalvideo på monsterhiten The Fox innan den censureras på www.black-lemon.se”

Blackingvar spam

Swedsnus riskerar vite

Utskicket från Swedsnus kan leda till att företaget döms till vite, säger Cecilia Norlander som är jurist på Konsumentverket till Sydsvenskan. Hon menar att det kan bli aktuellt med ett straff mot Swedsnus:
– Konsumentombudsmannen kan till exempel förbjuda dem mot vite att göra det här igen. Då lägger man på en straffavgift om man gör om det ytterligare en gång.

Till Sydsvenskan säger Swedsnus att de bara skickat SMS till de nummer som har registrerats på företagets webbsida, något som sannolikt inte är nära sanningen.

Stor irritation på Twitter

Enligt informationen som finns på den länkade webbsidan ska Black Ingvars själva stå bakom snuset som det spammas om, det säljs endast av Swedsnus. Klart är att Swedsnus medvetet går mot gällande lagstiftning för reklam och marknadsföring när de försöker uppmärksamma Black Lemon och att detta har lett till stor irritation på internet. På Twitter finns många exempel på personer som inte är roade av detta tilltag.

Det är oklart hur många som har drabbats av detta SMS-spam, men det dyker hela tiden upp nya rapporter från personer som har fått meddelandet. Det finns ingen logisk nämnare bland mottagarna heller, alla operatörer verkar drabbade och det är inte bara gamla kunder som spammas. Klart är dock att Swedsnus verkar vara ett extremt oseriöst företag och jag rekommenderar er alla att undvika att handla av dem.

Har du också drabbats av reklam-SMS från BLACKINGVAR? Ordet är fritt i kommentarsfältet.


Citat från Sydsvenskan.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼