Skandalsidan Lexbase drog in miljoner, ska återlanseras

feb
12

Lexbase

Den 27 januari lanserades Lexbase, en webbtjänst där vem som helst kunde söka efter personer och företag som dömts i tingsrätten. Via Lexbase var det även möjligt att via en kartsökning se på vilka adresser det bor dömda personer. Ville man sedan ha ut en dom gick den att köpa av Lexbase. Men eftersom tjänster är mycket kontroversiell fick den väldigt snabbt kritik och efter att den hackats och dess säkerhet dömts ut beslutade Banhof, företaget som hyrde ut serverplats åt Lexbase, att stänga ner åtkomsten till sidan, bara tre dagar efter lansering. Men redan då hade miljoner dragits in.

”Det blev ohållbart, den här tjänsten Lexbase slår neråt. Den gör grannar till spioner och den utnyttjar en lucka i offentlighetsprincipen”
Jon Karlung, Bahnhofs VD

Drog in en miljon om dagen

Enligt Dagens Nyheter drog Lexbase in över tre miljoner kronor under de tre dagar som sidan var online. Lexbase har begärt ut och betalat ungefär 900 000 kronor för att få tag på domarna och sannolikt lagt ut en stor påse pengar för att utveckla sidan, men enligt DN ska nästan alla kostnader redan vara betalda. Därför är det inte oväntat att sidan nu ska lanseras på nytt, men denna gång på en utländsk server.

Kritik för felaktigt utformad presentation

Lexbase har fått mycket kritik för hur informationen presenteras. Eftersom kartan visar var dömda personer bodde när de dömdes har en adress kunnat pekas ut även om den dömde har flyttat sedan hen fick sin dom. Även de som dömts i tingsrätten men friats i en högre instans har visats som dömda. Värt att notera är att inte alla som har en dom mot sig i tingsrätten har begått något brott, det kan lika väl vara så att man förlorat en tvist om exempelvis ett arv. Den som förlorat i ett sådant mål har också markerats ut som dömd av Lexbase.

Lexbase har anmälts för förtal av nära 200 personer som menar att de felaktigt pekats ut på sidan. Men eftersom Lexbase har ett utgivningstillstånd och en ansvarig utgivare är tjänsten helt laglig och kan därför inte stängas ner av exempelvis Datainspektionen. Om sidan snart lanseras från en utländsk server kommer det sannolikt bli ännu svårare att hindra den från att leva vidare, så länge besökare är villiga att betala för att få ut domar.


Källa: DN.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼