Flappy Bird, spelet som exploderade och försvann

feb
10

Flap, flap, flap. Krasch. Game over. Din puls stiger, telefonen kramas så hårt att knogarna vitnar. Du ska bara spela en gång till. Och en till. En till. Och en sista gång. Till slut står du inte ut längre och din kära smartphone slungas i ett ögonblick av total ilska ur din hand och in i en vägg. Efter att du lugnat ner dig igen är det bara att åka till närmaste elektronikbutik och köpa en ny telefon.

Flappy Bird

Alla som har spelat Flappy Bird vet nog hur det kan kännas, det skulle kunna vara ett av de mest frustrerande spelen någonsin. Det är så simpelt, det är så svårt. Det är så beroendeframkallande. Nu har inte jag blivit så frustrerad på spelet att min telefon tagit skada, men så har jag heller inte spelat det i många minuter. Jag har dock läst på om historien om Flappy Bird, ett simpelt mobilspel som efter flera månader fulkomligt exploderade av popularitet och nu har tagits bort från App Store och Google Play av dess skapare. Varför är det ingen som riktigt vet.

Skapades av Dong Nguyen

Flappy Bird skapades av Dong Nguyen, en vietnamesisk indiespelutvecklare som släppt ett par spel till iOS och Android. Flappy Bird släpptes inledningsvis endast till iOS, spelet gjorde entré i App Store den 24 maj 2013. De första månaderna var det dock utan någon större uppmärksamhet som Flappy Bird fanns tillgängligt för nedladdning. Men i början av januari 2014 blev Flappy Bird plötsligt enormt populärt, ryktet om det notoriskt svåra spelet spred sig som en löpeld och nedladdningarna ökade lavinartat. Den 22 januari släpptes spelet till Android och fick direkt otroligt många nedladdningar. Flappy Bird var det mest nedladdade kostnadsfria spelet i App Store i januari, det säger en del om dess popularitet.

Gratis, men väldigt inkomstbringande

Flappy Bird för Android

Trots att Flappy Bird var helt gratis att ladda ner sägs Dong har tjänat riktigt bra på spelet de senaste veckorna. Eftersom det finns annonser i spelet sägs Flappy Bird ha inbringat osannolika summor runt $50 000 – per dag. Dessa uppgifter är inte bekräftade, men om det stämmer innebär det att han alltså fått in över 325 000 kronor om dagen på sitt spel.

Borta från App Store och Google Play

Den åttonde februari kom ett mycket oväntat besked från Don Nguyen. Via sin Twitter meddelade han att Flappy Bird skulle försvinna om 22 timmar. Varför han beslutat detta har han inte berättat, men han säger själv att det inte rör sig om några legala problem, eller att han planerar att sälja spelet.

 

 


Och mycket riktigt är Flappy Bird nu borta från Google Play och App Store. Dong har alltså dragit tillbaka sin enorma succé, utan att berätta varför. Det är dock inte osannolikt att han har fått motta mycket hat från frustrerade spelare. Och även om han säger motsatsen så florerar rykten om att Nintendo inte är allt för glada på honom då de rör man ska undvika påminner mycket om Super Mario.

Det kan även vara så att spelet mycket oväntat helt plötsligt börjat dra in enorma summor, vilket kan vara svårt för Dong att hantera. I sådana fall kan det vara lika bra att dra tillbaka spelet. Oavsett anledning är det i alla fall borta nu.

Ladda ner Flappy Bird till Android

Game Over Flappy Bird

Skanna för att ladda ner

Om du har en Androidtelefon och inte har hunnit installera Flappy Bird är det ändå inte för sent. Eftersom en Androidtelefon kan installera appar även utanför Google Play går det att ladda ner installationsfilen (.apk) från en annan källa, föra över den till telefonen och installera den manuellt. Jag har fått tag på filen och du kan ladda ner den här. Spelet är testat och fungerar som det ska. Du kan även skanna koden till höger för att ladda ner Flappy Bird till Android.

Du måste godkänna att telefonen installerar appar från okända källor för att Android ska gå med på att installera Flappy Bird på detta sätt, men det är helt ofarligt.

Vi minns tillbaka till klassikern Copter

Flappy Birds spelidé är långt ifrån ny, jag minns hur jag i högstadiet spelade många rundor Copter, ett flashspel som i mångt och mycket är samma spel som Flappy Bird. I Copter styr du istället en helikopter som ska ta sig förbi hinder i en tunnel. Håll inne musen för att flyga uppåt, släpp den för att sjunka neråt. Du kan spela Copter här.

Squishy Bird

Känner du istället att du inte vill annat än döda den irriterande fågeln från Flappy Bird kan du testa Squish Bird, ett nytt flashspel som går ut på att mosa fågeln med hjälp av de gröna rören.

Flappy Birds liv blev relativt kort, men spelet fick mycket uppmärksamhet, antagligen mer än Dong någonsin kunnat drömma om. Sannolikt kommer en mängd kloner släppas på Google Play snart, men vilket spel alla spelar om några månader är omöjligt att veta.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼