Facebook fyller tio år

feb
4

The Facebook 2004

För tio år sedan idag slog The Facebook upp dörrarna. Mark Zukerbergs mångmiljardsuccé har vuxit från att vara en sida enbart för studenter vid Harvard till att bli det absolut största sociala nätverket i världen. I dag har Facebook cirka 1,2 miljarder registrerade användare, för tio år sedan såg det dock lite annorlunda ut.

Det tog Zuckerberg ungefär en vecka att skriva koden till den första version av Facebook, som då hette The Facebook. Efter att ha lanserat sidan den 4 februari 2004 och spridit länken till alla studenter vid Harvard dröjde det inte länge innan sidan fått stor uppmärksamhet. De fem första dagarna registrerade 650 studenter sig, fler tillkom hela tiden. Tio år senare finns det alltså över 1,2 miljarder användarprofiler på Facebook.

Stämning och uppgörelser

Strider har dock funnits mellan Zuckerberg och andra studenter på Harvard då de har känt sig lurade. Redan efter några dagar blev Zuckerberg anklagad för att ha lurat några personer att skriva kod till The Facebook, när det trodde att den var för ett annat projekt. De valde att stämma Zuckerberg och parterna gjorde så småningom upp om att Zuckerberg skulle betala dem ett antal miljoner. Vill du veta mer kan du se filmen The Social Network, som handlar om skapandet av Facebook.

Framtiden är oviss

Just nu dundrar Facebook på som tåget, men framtiden för siten är oviss. Det finns flera exempel på dominerande sociala nätverk som plötsligt tappat all relevans och försvunnit helt. MySpace är ett sådant exempel och Lunarstorm ett svenskt. Men eftersom Facebook just nu är enormt populärt finns det nog ingen risk att sidan försvinner inom de närmsta åren. Men framtiden är såklart alltid oviss.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼