ART kan snart göra Android mycket snabbare

nov
7

Android

Google har precis lanserat Android 4.4 KitKat som bjuder på en hel del nyheter. Men inte alla nyheter har presenterats ordentligt, i Android 4.4 finns en ny funktion som skulle kunna göra din Androidupplevelse mycket bättre. Funktionen har utvecklats av Google i över två år nu, den kallas Android Runtime och förkortas ART. Planen är att ersätta en nuvarande Androidfunktion som kallas Dalvik. Det Dalvik gör är att se till att Androidappar kan köras i Googles operativsystem. För att möjliggöra detta krävs att Dalvik kompilerar en stor mängd kod varje gång en app startas upp. Detta sker alltså varje gång appen startas, vilket belastar telefonens hårdvara och drar kraft från batteriet.

ART fungerar på ett annat sätt. Istället för att kompilera appens kod varje gång den startas görs detta bara en gång (tills en uppdatering av appen släpps, då görs detta en gång till). När appens kod har kompilerats är den alltid redo att startas. Detta leder till att telefonens hårdvara inte behöver jobba lika hårt, vilket i sin tur gör att batteriet räcker längre. Allt detta låter ju fantastiskt och har potential att göra Androidupplevelsen klart med positiv, särskilt på enheter med lite sämre hårdvara.

Apparna tar mer plats

En liten nackdel som ART medför är att apparna kommer ta lite större plats. Eftersom koden kompileras och sparas krävs lite mer utrymme, men det kommer inte bli några enorma mängder mer data att ge plats för.

En annan nackdel är att kompileringen kan ta tid, särskilt om många appar ska kompileras samtidigt. Det kan ta upp till 10-15 minuter att uppdatera alla appar i en telefon till ART, men det är å andra sidan inget som behöver göras särskilt ofta.

Släpps officiellt med Android 5.0?

KitKat-Android

En möjlig anledning till varför Android KitKat heter 4.4 och inte 5.0 kan vara att Google inte vill höja versionsnumret så mycket innan de har någon stor nyhet att bjuda på. När ART är färdigt och aktiverat som standard bör prestandaskillnaden kunna bli stor, vilket skulle vara en bra morot för att kalla den versionen av Android för 5.0. Huruvida detta visar sig stämma eller ej återstår att se.

ART går att testa redan i dag

Du som har Android 4.4 i din telefon (vilket i princip bara gäller dem med en Nexus 5) kan redan i dag testa ART. Bland telefonens inställningar för utvecklare byter du runtime från Dalvik till ART. Telefonen kommer då startas om och kompilera alla dina appar. Räkna med att detta tar upp till en kvart, men sedan har du Android med ART. Notera dock att ART än så länge inte är tänkt att köras som en primär funktion, den är tänkt för utvecklare som vill testa sina appar. Det kan finnas appar som kraschar om du har ART aktiverat, WhatsApp sägs vara en av dem. Men om du är sugen på att se vad ART går för så är det bara att testa, om din enhet kör Android 4.4.


Källa: Android Police.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se