Alla spännande nyheter i Android 4.4 KitKat

nov
1

KitKat-Android

En ny version av Android släpptes under gårdagen. Den har versionsnummer 4.4 och kallas KitKat. Med Android KitKat kommer ett antal nyheter, både stora och små. En del lägger till nya funktioner eller förbättrar befintliga, andra är rent designmässiga förändringar. Jag tänkte berätta lite om de mest intressanta nyheterna i Android 4.4.

Kräver mindre RAM-minne

Googles Androidutvecklare har jobbat hårt för att även ge telefoner med mindre RAM-minne en bra Androidupplevelse. Enligt Google ska KitKat flyta på bra även i telefoner som bara har 512 MB RAM att tillgå. Nya toppmodeller har i regel fyra gånger så mycket minne. Trots detta kommer den nu två år gamla Galaxy Nexus tråkigt nog inte att uppgraderas till 4.4.

Förbättrade telefonfunktioner

KitKats telefoninyheter

Trots att man kan göra så mycket mer med en smartphone så är det ju i grund och botten en telefon. Med KitKat kommer ett par förbättringar i Androids telefonläge. Nu kan man till exempel se sina mest kontaktade personer överst och söka på kontakter, närliggande platser och annat inuti telefonappen. Blir du uppringd av ett okänt nummer letar Android nu upp information om numret automatiskt, innan du svarar. Tjänster som Trucaller eller Vem ringde har gjort detta i flera år, men nu byggs det alltså in i Android 4.4.

SMS och Hangouts i samma app

Android Hangouts

Google Hangouts är chatklienten som ersatt Google Talk och är en naturlig del av Google+. Från och med Android 4.4 har Hangouts och SMS-appen integrerats i en app, den heter nu bara hangouts. Alla dina chatmeddelanden och SMS visas alltså i samma flöde. Hangouts har även fått stöd för gif-animationer, jag vet inte om det är en förbättring…

Google Now får större utrymme

Google Now

iOS har Siri, Android har Google Now. Med Android KitKat är det enklare och snabbare än någonsin att söka med sin röst. När man befinner sig på hemskärmen behöver man bara säga ”OK Google”, då startar Google Now och du kan säga vad du vill till appen. Detta gäller självklart även om du har Google Now-appen igång. Det ska nu även vara möjligt att söka med hjälp av appar med Google Now. Du ska kunna starta en app genom att säga till Google Now att starta den.

Mer fullskärmsdesign

KitKats fullskärmsdesign

Om man tar bort statusbaren och eventuella touchknappar så får appar mer utrymme. I många fall blir skillnaden kanske inte så stor, men om du till exempel läser en e-bok är det väldigt skönt om hela skärmytan är täckt av din aktuella boksida. Detta har blivit enklare än någonsin att åstadkomma med Android 4.4.

Om du lyssnar på musik och kommer till telefonens låsskräm visas albumbilden för den aktuella låten nu i fullbred som bakgrundsbild. Direkt från låsskärmen kan du även pausa och växla låt.

Stöd för trådlösa skrivare

KitKats skrivarfunktioner

Android 4.4 ha fått stöd för trådlösa skrivare. Du kan nu skriva ut bilder och dokument direkt från din telefon, utan att behöva krångla med en massa extra-appar. Om du har en skrivare från HP med stöd för ePrint, eller har kopplat en skrivare till Google Print ska det nu vara väldigt enkelt att skriva ut från din Androidlur.

Övriga nyheter

Utöver tidigare nämnda funktioner kommer Android 4.4 lastat med detta:

  • Snabbare multitasking
  • Stöd för emojis
  • Dokumentappen Quickoffice medföljer
  • Förbättrad bluetooth
  • Stöd för Chromecast
  • Stöd för undertexter till filmer
  • Stöd för IR
  • Kameraläget HDR+
  • Emulering av NFC-kort
  • Förbättrad e-postklient

Källa: Android.com.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼