Recension av HTC One

okt
30

HTC One

För ett par år sedan var HTC en av de stora trendsättarna inom smarthones. Ville man ha en Androidtelefon var det HTC som gällde, modeller som HTC Hero, Tattoo och främst Desire visade på HTCs storhet som innovatörer. Men sedan dess har intresset för HTC svalnat och Samsung, Sony, ZTE och andra har seglat förbi. Förra året släppte HTC telefonerna One X, One S och One V, ganska trevliga modeller, men inget som riktigt gav företaget sin forna stjärnstatus tillbaka.

Det senaste flaggskeppet heter kort och gott HTC One och äntligen har HTC kommit ut med en modell som skiljer sig från konkurrenterna, på ett bra sätt dessutom. Jag vet inte om just One kommer återföra HTC på telefontillverkartronen, men det känns i alla fall som att det taiwanesiska företaget har en bra chans att komma tillbaka igen.

Gedigen konstruktion

HTC One metallskal

HTC One har ett skal som är nästan helt i aluminium, i unibody-modell. Det ger direkt ett seriöst kvalitetsintryck och den känslan står sig under hela testperioden. Telefonen tenderar dock att bli ganska varm fort. Jag har inte tappat min telefon, men antagligen skulle One klara en smäll bra mycket bättre än många konkurrenters modeller, om olyckan nu skulle vara framme.

En nackdel med unibodyskalet är att det inte går att byta ut batteriet, det finns heller ingen plats för minneskort. Bakom en lucka stoppar man in micro-SIM-kortet, det är allt man kan lägga till eller plocka bort. Nu är detta inte något ovanligt, många tillverkare har tagit bort möjligheten att byta batteri, en utveckling som är mycket tråkig och bara gynnar tillverkarna.

Kommer med HTC Sense 5

HTC One BlinkFeed

HTC One kommer självklart med den senaste versionen av HTCs tillverkarskal, Sense, nu i version 5.0. En nyhet som kom med verson 5 är BlinkFeed, en hemskärm som visar uppdateringar från Twitter, Facebook, Instagram, nyhetssidor, kalendern med mera. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om BlinkFeed. På samma gång som det är en ganska smidig lösning för att se uppdateringar från sociala medier och nyhetstjänster så ser man inte alla uppdateringar. BlinkFeed ersätter inte den vanliga appen för till exempel Twitter, men är det ganska trevligt komplement.

BlinkFeedinställningar

Ultrapixelkamera

Istället för att, som nästan alla andra tillverkare, försöka klämma in en kamera med så många megapixlar som möjligt har HTC One en huvudkamera med ”bara” 4 MP, något som låter både omodernt och begränsande. Men HTC menar att det rör sig som ”ultrapixlar”, det innebär att kameran blir mer ljusstark och därmed kan ta bra bilder även i sämre ljus.

Kameran presterar i regel bra för att sitta i en telefon. I jämförelse med den ett år äldre HTC One S är HTC One klart bättre varenda gång. Kameran har en del kul funktioner, bland annat ett makroläge som fungerar ganska bra. Här är några exempelbilder och filmklipp som är tagna med huvudkameran:

HTC One huvudkamera

HTC One - exempelfoto

Slutligen en bild tagen med den främre kameran, även den ganska bra.

HTC One främre kamera

Specifikationer

HTC One har absolut stabil hårdvara, även fast telefonen har funnits ute i handeln i ungefär sex månader och inte längre är den allra senaste modellen.

Namn HTC One
Mått 137,4 × 68,2 × 9,3 mm
Processor Quad-Core Snapdragon™ 600, 1.7 GHz
Skärmstorlek 4,7 tum, full HD 1080p, 468 ppi
Upplösning 1920 x 1080
RAM 2 GB
Inbyggd lagring 32/64 GB
Minneskort Nej
Batteri 2300 mAh
Bakre kamera 4 MP HTC UltraPixel Kamera. f/2,0-bländare
Främre kamera 2,1 MP
4G Ja, inte alla svenska frekvenser
Övrigt BlinkFeed, Beats Audio, HTC UltraPixel Kamera, dubbla frontstereohögtalare, NFC

Hårdvaran presterar även bra vid våra tester, både vid spelande, filmtittande och annat som sätter allt på prov. Det är inga som helst problem att spela Minecraft, GTA III eller Max Payne med HTC One.

HTC One

Mycket ljud för pengarna

HTC One - högtalare

Det finns sannolikt ingen telefon vars inbyggda högtalare presterar överdrivet bra när det kommer till ljudbilden. Men HTC One har något som ingen annan smartphone har, nämligen dubbla högtalare fram. Det innebär att ljudet riktas mot den som tittar på skärmen, i stereo.

Men även om två framåtvända högtalare är klart bättre än en på telefonens baksida när man tittar på failvideos på Youtube så har de inbyggda högtalarna ungefär samma begränsade ljudbild som man kan förvänta sig. Samtidigt som det låter lite bättre än i exempelvis iPhone 5 eller Samsung Galaxy S4 så finns det ingen djup bas i musiken som spelas. Högtalarna är helt enkelt för små för att kunna producera detta.

Pris och övriga tankar

HTC One är en väldigt kompetent telefon. Den klarar krävande spel, kan ta ganska bra bilder (om än inte särskilt högupplösta) och sticker ut med sin design och dubbla högtalare. Metallskalet är snyggt, men blir fort varmt vid mer krävande användning. Telefonen har bland annat NFC och 4G, men inte stöd för alla svenska frekvenser. Beroende på operatör kan du därför uppleva lägre hastighet eller sämre täckning i 4G-nätet än med andra telefoner. Prismässigt så går den i skrivande stund att köpa för ungefär 5200 kronor i svenska butiker.

HTC One passar bra om

  • Du vill ha en gedigen telefon med aluminiumbody
  • Du vill ha bra inbyggda högtalare
  • Du kommer spela lite mer krävande mobilspel
  • Du snabbt vill hålla dig uppdaterad i sociala medier
  • Du söker en telefon som klarar lite stötar

HTC One är mindre bra om

  • Du vill fota väldigt högupplösta bilder
  • Du vill kunna byta batteri och stoppa in minneskort
  • Du vill kunna använda alla svenska 4G-frekvenser
  • Du ogillar HTC Sense
  • Du inte använder sociala medier

Som tidigare nämnt sticker HTC One ut lite med sin design. Jag gillar den, men samtidigt kan jag inte säga att One lämnar några enorma intryck efter testperioden. Det är en trevlig telefon som gör allt jag förväntar mig, men utöver dess design sticker den inte ut tillräckligt för att kännas fantastisk. Den känns bra, riktigt bra, men inte oslagbar.

Betyg

7/10


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼