Nya Xbox presenterad, kallas Xbox One

maj
21

Xbox One

Så kom den dagen då Microsoft offentliggjorde sin nästa generations Xbox. Förhandsryktena pekade mot att den skulle heta Xbox 720, men den har istället fått namnet Xbox One. Designmässigt kan man i bästa fall anse den vara ”retro”, i mina ögon är den dock inte särskilt vacker och liknar mest en gammal VHS-spelare. Handkontrollen verkar dock ha fått behålla sin design, någon som bara är positivt. Förhoppningsvis är det insidan av Xbox One som räknas och där finns det en hel del godsaker.

Microsoft har satsat på att göra en konsol som inte bara är för spel, Xbox One ska vara navet i underhållningen hemma. Självklart är det en konsol inriktad på spelande, men även streaming av film, tv, Skypesamtal med mera. Vilka av dessa funktioner som kommer vara tillgängliga i Sverige återstår att se, men klart är att Xbox One vill vara en viktig del av hemmet.

Allt handlar om Kinect

Xbox One Kinect

Ingen ny Xbox utan en ny Kinect. Microsofts rörelsesensor blev en stor succé när den släpptes för ett par år sedan och är nu en viktig del av Xbox One. Hårdvaran är omgjord och nya Kinect ska få plats i ett mindre skal. Oklara uppgifter pekar på att Xbox One inte fungerar om Kinect inte är inkopplad, något som förhoppningsvis inte stämmer. Klart är dock att man genom Kinect kommer kunna kontrollera konsolen och dess många funktioner utan att ta upp en handkontroll.

Får kraft från molnet

Rykten gick att Xboxen alltid var tvungen att ha internetanslutning, något som lyckligtvis inte är helt sant. Däremot ska Microsoft ha utvecklat en funktion som möjliggör för spel att utföra en del beräkningar via Microsofts molntjänst. Detta skulle frigöra en del prestanda, men det innebär i sådana fall att just de spelen är beroende av internet för att fungera.

Du kan inte sälja dina spel

En mindre rolig nyhet är att alla spel måste installeras på Xbox Ones hårddisk innan de kan spelas. Det betyder att man inte behöver bry sig om skivan efter att spelet installerats, men även att det sannolikt inte kan installeras på mer än en konsol, eller åtminstone inte en konsol som är kopplat till ett annat användarkonto. Att kunna sälja vidare sina gamla spel blev helt plötsligt bra mycket knepigare.

Xbox One handkontroll

Det verkar heller inte som att du kommer kunna spela dina gamla Xbox 360-spel på Xbox One, Enligt Microsoft ska detta bero på att hårdvaran är helt annorlunda i Xbox One, vilket omöjliggör för bakåtkompatibiliteten.  Samma sak verkar gälla för Playstation 4, där har Sony dock hintat om att en lösning kan vara på väg.

Nytt Forza och Call of Duty

Självklart visades några sekvenser från kommande spel upp och vi fick bland annat se en trailer till kommande Forza Motorsport 5. Du kan räkna med många snabba bilar i riktigt snygga miljöer, i alla fall om vi ska lita på trailern.

Även ett nytt Call of Duty presenterades, det utvecklas av Infinity Ward och kallas Call of Duty: Ghosts. Spelet tar plats i en ganska postapokalyptisk värld och man har bland annat med sig en hund på sina uppdrag. Tyvärr blir jag inte direkt imponerad av trailern, grafiken skriker inte nästa generation och spelet ser faktiskt ganska gammalt ut.

 

Ska släppas i år

Microsoft lär visa upp bra mycket mer av Xbox One och dess funktioner under årets upplaga av E3 som kickar igång i juni. Säljstart för konsolen verkar vara i november, vad som gäller i Sverige är oklart, liksom priset. Det finns fortfarande mycket spännande att berätta om Xbox One, men här har du i alla fall grunderna.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼