Piratkopierande spelare utsätts för piratkopiering

apr
29

Game Dev Tycoon

Utvecklarna bakom spelet Game Dev Tycoon har hittat ett smart sätt att göra livet surt för dem som väljer att ladda ner spelet utan att betala för sig. Istället för att bygga in någon form av DRM som stoppar piratspelarna från att starta spelet så laddade utvecklarna själva upp en crackad version på nätet. Och det är exakt samma spel som man får om man köper det, med ett undantag: piratkopiering.

Game Dev Tycoon går ut på att man ska starta ett spelföretag som utvecklar och säljer dataspel. Det handlar om att utveckla bra spel och sälja dem med så mycket vinst som möjligt. So far so good. Men de som laddat hem spelet via någon fildelningssajt märker snart att deras spel inte säljs, istället laddas de ner av pirater. Detta leder till att spelstudion sedermera går i konkurs, hur man än gör.

Detta är helt ärligt ett klockrent sätt att peka finger åt de som piratar ner spelet. Det kan leda till att spelarna antar att det är omöjligt att klara av spelet, men å andra sidan har de ju inte betalat något för det. Jag funderar på hur filmbolagen skulle kunna anamma detta och tänker mig en framtid där den senaste Bondfilmen laddas upp, men istället för att Bond agerar den välklädde hjälten som räddar världen (igen) slutar det med att Bond tar en kula i huvudet och ett kärnvapenkrig bryter ut. Eller något sånt.


Källa: Neogaf.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼