Microsoft får böta 4,7 miljarder kronor

mar
6

Internet Explorer

Sedan 2009 måste Microsoft erbjuda alla Windowsanvändare inom EU ett enkelt sätt att välja standardwebbläsare. Detta eftersom att Internet Explorer ansågs ha en allt för dominerande ställning bland webbläsare. Microsoft fick acceptera EU-beslutet och släppte snart en funktion som enkelt lät Windowsanvändare ladda ner och installera alternativa webbläsare. Men sedan en uppdatering släpptes till Windows 7 under 2011 har denna funktionen varit spårlöst borta, något Microsoft nu får betala dyrt för.

Microsoft själva menar att ett misstag låg bakom att webbläsarvalet försvann från Windows 7. Men den ursäkten godtar inte EU-kommisionen, de har istället dömt Microsoft att betala hela 731 miljoner dollar, eller 4,7 miljarder kronor för misstaget.

Jag måste erkänna att jag inte riktigt ser vitsen med denna dom. Även om Intenet Explorer kommer förinstallerat i varje Windowsutgåva så är det inte något hinder för användaren att avinstallera den och istället installera Chrome, Firefox eller någon annan webbläsare. Den som inte klarar av det har sannolikt ingen fördel av att köra någon annan webbläsare än Microsofts.


Källa: IDG.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼