Nu är Playstation 4 officiell

feb
21

Playstation 4

Vid midnatt svensk tid drog Sonys presskonferens äntligen igång och efter en maffig inledningsvideo kom det vi har väntat på i flera år nu, offentliggörandet av Playstation 4. Men något oväntat fick vi aldrig se hur PS4 kommer att se ut, däremot visade Sony upp den nya handkontrollen och ett antal spel. På hårdvarusidan har Playstation 4 fått lite mer standardiserade komponenter som känns helt okej, men inte lika ”over the top” som Playstation 3 när den var ny. Detta till trots har Playstation 4 ändå potential till att bli en riktigt schysst spelkonsol under de närmaste åren.

DualShock 4 har touchskärm och nya knappar

DualShock 4

Den nya handkontrollen fick sig en ganska ordentlig presentation. Sony fortsätter att använda din klassiska kontroll som utgångspunkt, även om DualShock 4 har fått ett par nyheter och finesser. Det som märks tydligast är touchskärmen som sitter på ovansidan av kontrollen. Till vänster om den finns en Share-knapp och till höger Options-knappen. Ett tryck på Share gör att spelaren kan låta andra se videor från spelsessioner, eller till och med titta på dem i realtid. Något som är ännu häftigare är att spelaren kan låta den som tittar ta över spelet (om det det blir för svårt), även om de befinner sig på helt olika platser.

Många kärnor och 8 GB RAM

Playstation 4 kommer drivas av en 64-bitars AMD-processor vid namn Jaguar, med åtta kärnor. Även grafiken är AMD-baserad, den bygger på deras Radeon-serie.

  • Åttakärnig AMD Jaguar-processor (64bitar)
  • AMD Radeon-grafik
  • 8 GB RAM
  • Inbyggd hårddisk
  • Blu-rayspelare
  • HDMI, Wifi, LAN, USB 3 och Bluetooth

Detta är ungefär vad vi vet om hårdvaran i dagsläget. Mer information kommer att presenteras.

Spela spel utan att ladda hem dem

En spännande nyhet är att Sony kommer erbjuda sina användare att spela spel utan att ladda hem dem. Istället finns de i molnet och streamas alltså till konsolen. Det är med hjälp av denna funktionen spelaren alltså kan dela med sig av upplevelsen och låta någon annan ta över vid behov.

Killzone: Shadow Fall

Nu kommer du dock inte vara begränsad till att spela på din TV med hjälp av din DualShock 4. Sony håller på att utveckla appar till Android, iPhone och iPad där man ska kunna se det som händer och kanske även hjälpa till att spela. Har du en Playstation Vita kan även den användas som en handkontroll och dessutom visa spelet på sin skärm. Detta låter riktigt smaskigt.

Killzone, Infamous och Knack

Ett antal spel visades upp, självklart var det spel som kommer till Playstation 4, dessutom redan vid lansering. Några spel som presenterades var Knack, Killzone: Shadow Fall och Infamous: Second Son. Vi kommer visa mer av spelen i ett separat inlägg, men här kommer i alla fall en liten video från kommande Killzone: Shadow Fall.

Du kommer kunna sälja dina spel

Ett av många rykten som spridits är att Sony (och Microsoft) inte tänker tillåta att spelare säljer sina spel när de inte vill ha dem längre, de ska istället vara kopplade till konsolen. Men nu vekar det som att Sony inte planerar en sådan begränsning till PS4, något som minst sagt är glädjande och samtidigt ökar värden på de kommande spelen. Bra beslut Sony.


Källa: Sony Playstation.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼