Recension av Nokia Lumia 920

dec
20

Lumia-920

Det har nu snart gått ett helt år sedan min kollega Johan fick testa Nokias då hetaste smartphone, Lumia 800. Han var mycket nöjd med vad Nokia och Microsoft åstadkommit och allt Lumia 800 kom med. Nu är det min tur att testa en Nokiatelefon, denna gången rör det sig om den modell som just nu är Nokias flaggskepp. Det är såklart Lumia 920 jag talar om, en telefon som i mångt och mycket liknar Lumia 800, men den har ändå blivit lite bättre på det mesta.

Nokia visar att de fortfarande kan

Det är faktiskt ganska sorgligt att se hur Nokia har tappat den marknadsdominans företaget hade för ett par år sedan. Innan Apple och dess konkurrenter fick smartphonemarknaden att explodera var Nokia för många det självklara valet vid köp av en ny telefon. Jag minns hur Nokias 3310 var den absolut populäraste på skolgården när jag gick i mellanstadiet, idag ser man väldigt sällan någon använda en Nokiatelefon. Jag tror inte att Lumia 920 kommer omvända den stora massan, men den visar ändå att Nokia är ett företag som är kompetent och kan tillverka smartphones som håller hög kvalitet.

Windows Phone 8

Jag kan säga det direkt. Om du inte gillar Windows Phone kommer du inte gilla Nokia Lumia 920. Det är ett operativsystem som verkar dela konsumenterna. Det finns dem som älskar upplägget och det finns dem som hatar det. Jag känner mig ärligt talat inte riktigt såld på upplägget och designen. Apparna jag testat är dock alla väldigt enhetliga, man ser direkt att de tillhör Windows Phone. Detta är dock lite på gott och ont, även om det är bra att man känner igen sig så riskerar det att göra användarupplevelsen ganska monoton och tråkig.

Designen

Röd Lumia 920

Nokia följer upp den design som bland annat Lumia 800 hade i och med Lumia 920. Det är en väldigt kantig telefon, här är det inte tal om några rundade hörn. Samtidigt är Nokia väldigt vågade i sina färgval, Lumia 920 finns i gult, rött, svart, silver och vitt. Jag fick låna den röda modellen och den har minst sagt en framträdande nyans. Men det funkar på något sätt, man blir glad av att se Lumia 920 och vill gärna ta upp och känna på den.

Väl i handen inser man att telefonen är ganska tung, den väger 185 gram. Det är inte störande tungt, men lite tyngre än jag väntat mig. På höger sida sitter volymknappen, strömknappen och en dedikerad kameraknapp. Undertill sitter microUSB-porten. Hörlursporten finns på ovansidan och det är allt. Ingen HDMI-port, minneskortplats eller liknande alltså. Batteriet går tyvärr inte att byta ut heller.

Specifikationer

Vid första anblicken ser hårdvaran i Nokia Lumia 920 inte särskilt spännande ut. Men Windows Phone är ett operativsystem som inte kräver särskilt avancerad hårdvara och det som sitter i Lumian är tillräckligt för att ge en mjuk och trevlig användarupplevelse.

Namn Nokia Lumia 920
Mått 130,3 x 70,8 x 10,7 mm
Processor Dual-core Snapdragon 1,5 GHz
Skärmstorlek 4,5″
Upplösning 768 x 1280 px
RAM 1 GB
Inbyggd lagring 32 GB
Minneskort Nej
Batteri 2000 mAh
Bakre kamera 8 MP, LED-blixt
Främre kamera 1,3 MP
4G Ja
Övrigt NFC, trådlös laddning, Gorilla Glass, Dolby Headphone sound enhancement, Windows Phone 8, ingen HDMI-port

Batteritiden i Lumia 920 känns stabil, den håller en hel dag utan några större problem. Mer än så kan man faktiskt inte förvänta sig av en smartphone i dagsläget. Hårdvaran gör Windows Phone till en oerhört mjuk och trevlig upplevelse. Det finns nästan aldrig någon tendens till lagg, knapp några laddningstider heller. Det känns som en telefon av hög kvalitet helt enkelt. Vi har satt ihop en kort liten video där vi testar hur flytet i Lumia 920 är och hur några av apparna presterar.

Ladda telefonen trådlöst

Trådlös laddning

Nokia har valt att lägga till något som kan göra Lumia 920 väldigt häftig och smidig. Den går nämligen att ladda trådlöst, via speciella laddare. Du lägger telefonen mot laddaren och då fylls batteriet på igen. Eftersom laddaren såklart måste ha ström så är det inte en helt trådlös lösning, men oerhört smidig. Jag har inte fått chansen att testa en sådan laddare, men jag gillar verkligen konceptet.

Kameran

Nokia har sålt in Lumia 920 genom att berätta om hur bra dess kamera är. Och för att sitta i en telefon får jag hålla med om att den inte är så tokig. I bra ljus kan jag inte säga att jag märker någon direkt skillnad mot konkurrenternas kameror, men när ljusnivån går ner visar Lumian att den kan lite mer än de andra. Kameran är ovanligt ljuskänslig och klarar därför av att ta ljusare och skarpare bilder än de flesta andra telefonerna. Se själv i denna snabba jämförelse med kameran i HTC One S.

Lumia 920-foto

Taget av Nokia Lumia 920

HTC One S-foto

Taget av HTC One S

De två bilderna ovan är tagna nästan samtidigt och under samma förhållanden. Det är tydligt att Lumia 920s bild är både ljusare och skarpare. Så ser det också ut vid våra andra tester.

Apputbudet är fortfarande begränsat

Skype till Windows Phone Twitter till Windows Phone

En av Windows Phones största svagheter är apputbudet som fortfarande är klart mer begränsat är huvudkonkurrenternas. Även om Skype, Twitter, tv.nu och Facebook finns i Windows Phone Store tillsammans med 125 000 andra appar så saknas en hel del som jag och många använder dagligen. Till exempel finns varken Instagram eller Google+ representerade, nästan inga Google-appar har hittat till Windows Phone. Det kan nog få en del att inte köpa en Windows Phone-telefon, vilket i sin tur kan göra att utvecklare inte släpper appar till plattformen. Förhoppningsvis växer den sig så pass stor att fler utvecklare hittar dit.

På spelfronten ligger Windows Phone också långt efter konkurrenterna, med tanke på att första Angry Birds-spelet och Fruit Ninja visas som heta spel i butiken när de funnits i flera år till iOS visar det tydligt att Microsofts plattform har en hel del att hämta upp.

Nokias appar är riktigt fina

Nokia Maps

En lite ljusglimt på appsidan är dock de som Nokia har utvecklat. Deras genomarbetade kartapplikation Nokia Maps är faktiskt riktigt bra och en värdig ersättare till Google Maps. Den har kanske inte allt som Google Maps har, men Nokia Maps bjuder ändå på det mesta man kan efterfråga. Vill du navigera med hjälp av Lumia 920 är det bara att slå på Nokia Drive, så får du en riktig GPS-navigator också. Båda apparna är verkligen blixtsnabba och verkar pålitliga.

Förutom kartapparna har Nokia slängt med Nokia Musik och Nokia Stadsguide. Nokia Musik låter dig köpa eller streama musik från hela världen. Nokia Stadsguide är en augmented reality-app som visar restauranger, hotell, butiker, sevärdheter och transportmöjligheter i din närhet. Det är inte en app jag har någon direkt användning för, men den är lite rolig att starta då och då om man befinner sig på ett nytt ställe.

Pris och övriga tankar

Nokia Lumia 920

Som alltid efter att ha fått testa en telefon så känns det lite trist att tvingas lämna ifrån sig Nokia Lumia 920. Den har inte gjort mig helt såld på Windows Phone-plattformen, men jag känner att jag har lite bättre koll på den. Designmässigt är Lumia 920 både fräck och snygg, den ligger ganska bra i handen och går ner i fickan. Den är ganska dyr, Lumia 920 kostar ungefär 5500 kronor i dagsläget. Men för de pengarna får man en snygg och snabb smartphone som skiljer dig från mängden, men ändå ger dig det mesta man kan förvänta sig av en telefon idag.

Nokia Lumia 920 passar bra om

  • Du vill ha en telefon med hög kvalitetskänsla
  • Du tycker att trådlös laddning låter coolt
  • Du tar många bilder med mobilen, särskilt i dåligt ljus
  • Du söker en telefon med fräck design som sticker ut
  • Du gillar Windows Phone

Nokia Lumia 920 är mindre bra om

  • Du söker en smidig, mindre telefon
  • Du behöver appar som Instagram, Google+ och andra som saknas i Windows Phone
  • Du inte gillar Windows Phones designlösning
  • Du vill kunna byta batteriet och/eller stoppa in ett minneskort
  • Du gillar att spela nya mobilspel

Nokia Lumia 920 är inte en perfekt telefon, men heller ingen dålig. Jag kommer inte byta ut min HTC One S mot en Lumia, men jag tror att de som köper en Windows Phone-telefon har mycket roligt att se fram emot.

Betyg

7/10


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼