Recension av Fujitsu LIFEBOOK UH572

dec
2

Sedan netbookeran börjat gå mot sitt slut för att ersättas av ultrabooks av alla dess slag har mitt intresse för en bärbar dator varit väldigt lågt. Istället har suget efter en tablet, gärna med ett fysiskt tangentbord, varit stort och en surfplatta har stått högt på listan över vad jag ska köpa härnäst. Men så fick jag en fråga från Fujitsu om att testa deras ultrabook UH572 från deras Lifebook-serie och efter att ha använt den i några veckor har jag börjat förstå varför en ultrabook kan vara både intressant och användbar, i vissa fall mycket mer användbar än en surfplatta.

Tunn, snygg, snabb

Fujitsu bjuder på en riktigt fin och smidig ultrabook i och med UH572. Den kommer i rött eller silver, båda färgerna är riktigt fina. Eftersom skärmen är på 13,3″ är UH572 en ultrabook som inte tar överdrivet mycket plats vid transport, men ändå är stor nog att användas för arbete, surfande och spelande. Den väger endast 1,6 kg och är bara 18 mm tjock.

Tyvärr lämnar kvalitetsintrycket i vissa fall en del att önska, tangentbordet har en tendens att lossna från sina fästen och då sladdra när det används. Plastskalet är lite vasst på sina ställen, det hade kunnat ha en något bättre kantslipning. Bortsett från detta så är UH572 dock både snygg och skön att använda.

Förutom att vara portabel så är Lifebook UH572 en oväntat snabb krabat. Eftersom den har en SSD-disk så startar den upp och laddar Windows 7 på ungefär 30 sekunder, något min klart kraftfullare PC med en vanlig hårddisk inte alls kan mäta sig med. Överlag känns det som att UH572 jobbar på bra, även om den jobbar lite långsammare när jag pressar den till max. Det är inte någon speldator, så när jag försöker spela Battlefield 3 och Call of Duty: Black Ops är det mest bara lagg som produceras.

Specifikationer

Fujitsus LIFEBOOK UH572 finns i ett par versioner med mer eller mindre kraftig hårdvara. Vi fick en av de snabbaste modellerna som bjöd på detta tekniska godis:

Namn Fujitsu LIFEBOOK UH572
Mått 323 x 234 x 18 mm
Processor Intel Core i5, 1,7 GHz
Skärmstorlek 13,3″
Upplösning 1366 x 766 px
RAM 4 GB
Hårddisk 500 GB SSD
Operativsystem Windows 7
Batteri 2840 mAh
Batteritid Cirka 7-8 timmar
Inbyggd kamera Webbkamera med HD-upplösning, 720p
Grafikchip Intel® HD Graphics 4000
Övrigt HDMI, 2 USB 3-portar, 1 USB 2-port, minneskortplats, SIM-kortplats (för 3G) och en hörlursport, LAN-adapter via USB

Bra för jobb och surf, mindre lämpad för spel

Precis som alla andra ultrabooks så är UH572 väl lämpad för arbete och surfande. Det går bra att skriva dokument och jobba med kalkyler, men även mer krävande program som Photoshop flyter på bra. Att försöka redigera HD-film är inte att föredra, men det går ändå helt okej. Detta är något man inte kan göra lika smidig med en tablet, då saknas det fysiska tangentbordet, musen och många program som finns till Windows och OS X.

Som tidigare nämnt testade jag alltså att spela Battlefield 3 och Call of Duty: Black Ops, något som inte gick överdrivet bra. Jag hade inte trott att BF3 ens skulle starta, men där hade jag fel. Att försöka spela online var dock inte att tänka på, för att undvika extremlagg drog jag ner grafiken till absoluta lägsta nivån och hade en upplösning på 320 x 240 px. Detta ledde till att det var omöjligt att urskilja fiender på grund av det låga pixelantalet och fortfarande laggade det en del.

Modern Warfare fungerade bra

Black Ops flöt på bättre, men fortfarande inte bra nog. Däremot kunde jag utan problem installera och spela Call of Duty 4: Modern Warfare, även onlinedelen var klart spelbar. Jag hade inte jättehöga grafikinställningar, men det var helt klart acceptabelt. Med tanke på att UH572 har ett inbyggt grafikchip och inte dedikerat grafikkort gick detta bättre än jag trodde.

Surfa var du vill

UH572 kommer med en inbyggd SIM-kortläsare, vilket möjliggör för 3G-uppkoppling även utan USB-modem eller smartphonekoppling. Tyvärr stödjer porten inte 4G, men man kan ändå få hastigheter runt 7 Mbit per sekund. Detta är en trevlig detalj som jag inte kommer utnyttja jättemycket, men ändå ser nyttan med. Självklart har ultrabooken även stöd för Wifi, något annat vore inte att tänka på idag. Det går även att koppla upp sig via en standard LAN-kabel, men då måste man göra detta via den medföljande adaptern som ansluts till datorn via USB.

Kolla på film i full HD

Att glo på ett actionspäckat mästerverk i full HD (eller en romantisk komedi om det är din kopp te) är inte problem i UH572, det är å andra sidan något man förväntar sig att en dator för 7-8000 kronor ska klara av. När det kommer till ännu mer högupplösta filmer i 2k eller till och med 4k blir det dock kämpigare, 4k-klippet hackar ganska mycket, men det som är filmat i 2k rullar på i tillräckligt bra hastighet. Nu lär det dröja innan 2k eller 4k är standard, så detta är i verkligheten mer eller mindre ett icke-problem.

Pris, betyg och övriga tankar

Jag gillar min UH572 Lifebook, den kommer vara en trevlig kamrat under resor, spontan-LAN och andra utflykter. Jag kommer inte ersätta min stationära dator med en ultrabook, men den är ett riktigt bra komplement. Suget efter en tablet har blivit klart mycket mindre sedan jag fick denna rackare.

Beroende på vilken modell du väljer så får du lägga ut mellan 5000 och 8000 kronor för en UH572. Det är en ansenlig summa pengar, men jag skulle ändå säga att den kan vara värd det. För de pengarna får du en snygg, snabb och väldigt portabel ultrabook som klarar allt det man kan tänkas behöva. Hitta lägsta pris på Fujitsu LIFEBOOK UH572 via Prisjakt.

Fujitsu LIFEBOOK UH572 passar bra om

  • Du letar efter en lätt och portabel ultrabook
  • Du vill ha en dator som startar och jobbar snabbt
  • Du främst kommer använda datorn för jobb och surfande
  • Du är villig att lägga cirka 7000 kronor på en dator

Fujitsu LIFEBOOK UH572 är mindre bra om

  • Du kommer spela tunga spel
  • Du behöver en dator med DVD-läsare
  • Du vill ha en billig dator
  • Du stör dig på plastiga detaljer

Betyg

7/10


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼