Recension av Samsung Galaxy S III LTE

dec
1

Det var i maj som Samsung presenterade sin Galaxy S III, en telefon som på bara fem månader sålts i hela 30 miljoner exemplar. Samsung har sen även släppt en Galaxy S III mini och en version med 4G/LTE. Det är LTE-versionen vi har fått låna i ett par veckor och Samsung har nu visat oss varför Galaxy S III är så populär och omtalad. Detta är helt enkelt en väldigt bra telefon, en telefon med redig fart på mobila surfhastigheten.

Flera spännande Samsungfunktioner

Galaxy S III bjuder på ett par fina funktioner och finesser från Samsung som Google gärna kan implementera i vanilla Android. Något jag gillar är till exempel genvägarna till WiFi, GPS, mobildata och liknande som finns i notifikationsmenyn, Samsungs pop up play-funktion och valbara, enkla gränssnitt anpassade för nya smartphoneanvändare.

Skärmen hålls tänd om du tittar på den

En riktigt häftig funktion är att man kan ställa in så att skärmen aldrig släcks så länge man tittar på den. Den främre kameran håller då koll på om någon tittar mot den och ser till att skärmen fortsätter vara på, även om man inte rör den. I dåligt ljus fungerar detta inte så bra, men annars är detta riktigt imponerande och en mycket användbar funktion.

Touchwiz är lite för mycket

Det går inte att undgå att se att Galaxy S III är utvecklad av Samsung. De fortsätter att lägga till sitt Androidskal Touchwiz i sina smartphones och tablets, ett skal jag inte är helt tillfredsställd med. Jag anser att Samsung är alldeles för vågade vad gäller färgvalen på ikoner och menyer, jag är inte sugen på en telefon där jag möts av orange, lila, grön, blå, gul, röd och andra starka färger hela tiden, det blir lite för mycket. Här kan Samsung gott titta både en och två gånger på Androids vanillautförande med sin klart mer stilrena Holodesign.

Surfa snabbt med 4G

Med lånetelefonen medföljde ett 4G-kompatibelt SIM-kort från Telia. Detta möjliggjorde för tester av telefonens LTE-chip och de hastigheter som 4G medför. Och det var en rejäl skillnad på upp- och nedladdningshastigheterna beroende på om S III hittade ett 3G- eller 4G-nätverk. När vi surfade med 3G (eller HSPA) fick vi som mest knappt 7 Mbit per sekund i nedladdningshastighet och drygt 1 Mbit uppåt.

Men så fort telefonen gick över på Telias 4G-nät sköt hastigheterna i höjden. Som mest uppmättes under våra test en nedladdningshastighet på 32 Mbit per sekund, uppladdningshastigheten toppade vid 12 Mbit. Jämfört med topphastigheterna för 3G så var detta riktigt snabbt och det märktes en rejäl hastighetsskillnad när telefonen var uppkopplad mot 4G-nätet.

Tyvärr var det inte helt lätt att få till en uppkoppling mot en 4G-mast. I många fall fick S III endast kontakt med detta höghastighetsnät när jag befann mig utomhus. Detta är såklart ingenting vi kan beskylla S III för, det är helt enkelt 4G-nätet som inte är tillräckligt uppbyggt ännu.

Byggkvalitet och specifikationer

Samsung Galaxy S III LTE är en riktigt fin smartphone. Den är ganska stor med din 4,8″-skärm, men ligger ändå ganska bra i handen. Skalet är gjort i plast men andas ändå kvalitet, hela designen känns relativt minimalistisk och inbjudande. Den finns i färgerna blå och silver, båda är riktigt fina. Tyvärr har Samsung inte följt Googles önskan om dynamiska touchknappar på skärmen utan envisas med att ha en fysisk hemknapp omgiven av meny- och tillbakaknapparna.

Under det väldesignade skalet möts vi av en fyrkärnig processor, 2 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme:

Namn Samsung Galaxy S III LTE
Mått 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
Processor Quad-Core 1,4 GHz
Skärmstorlek 4,8″ sAMOLED
Upplösning 720 x 1280 px
RAM 2 GB
Inbyggd lagring 16 GB
Minneskort Micro SD
Batteri 2100 mAh
Bakre kamera 8 MP, LED-blixt
Främre kamera 1,9 MP
4G Ja
Övrigt NFC, S-Voice, S-Beam, Pop up play, Android 4.1

Utbytbart batteri

LTE-versionen av Samsung Galaxy S III skiljer sig väldigt lite från den version med 3G som lanserades i våras. Glädjande har Samsung ett utbytbart batteri och minneskortplats i telefonen, men tyvärr finns ingen dedikerad HDMI-port. USB-porten är dock av MHL-typ, vilket är en ersättare till HDMI-porten, men på grund av denna lösning går det inte att ladda S III samtidigt som den är kopplad till exempelvis en TV.

Prestanda så det räcker och blir över

När vi ställer Samsung Galaxy S III mot HTC One X, Sony Xperia S och Samsung Galaxy Nexus i ett par prestandatester är det Galaxy S III som står som vinnare alla gånger. Nu har den telefonen förvisso Android 4.1 som är erkänt snabbare än tidigare Androidversioner, men detta tyder ändå på att Samsung lyckats få hårdvaran att jobba på bra.

Dessa tre tabeller säger egentligen inte så mycket om hur flytet i telefonen är och hur det går att spela spel som Minecraft och GTA III. Kika på den här videon där vi testar detta, navigerar i menyer och även leker lite med Samsungs röststyrnings-app S-Voice.

Ganska trevlig kamera

Galaxy S III kommer utrustad med en främre och en bakre kamera. Den bakre av dem är en ganska kompetent liten rackare som gör allt man kan begära av en mobilkamera. Det går att ta bilder i 8 MP (3264 x 2448 px) och filma i full HD 1080p (30 fps). Om ljustillgången är dålig kan telefonens LED-blixt hjälpa till och vill du ha lite roligt med dina bilder finns ett antal filter.

Bildkvalitén är ofta bra, detta gäller både vid stillbildstagning som filmande. Samsung har slängt med funktioner för HDR, panorama och seriebildstagning, ingen av dessa funktionerna är unika, men de gör alla ett bra jobb.

Många förinstallerade appar

En sak jag tidigt märker första gången jag startar upp S III är att den kommer lastad med en hel bunt förinstallerade appar. De flesta av dem är dessutom Samsungs egna appar som ChatON, S-Voice, Game Hub, Samsung Apps, S Memo och S Suggest. Antecknings- och rit-appen S Memo är riktigt trevlig och smidig om man vill skriva små kom-ihåg-notiser till sig själv eller bara rita lite, men jag har inget intresse av att samtala med andra via Samsungs egenutvecklade chattjänst ChatON. Dessutom ser jag inte behovet av att ladda ner appar via Samsung Apps eller Game Hub och jag lär inte använda S Suggest för att få tips på nya appar heller. Den klart bästa av Samsungs appar är S-Voice, som verkar vara både välutvecklad och kompetent, många av de andra hade de dock gärna kunnat skippa att fylla internminnet med.

S-Voice

Kortfattat kan man säga att S-Voice är Samsungs svar på Siri, den röststryrda assistenten i iOS. S-Voice kan hjälpa dig med ett flertal saker, till exempel ringa upp en kontakt, skicka ett sms, boka in något i kalendern, sätta alarm eller räkna ut valutavärden. Tyvärr kan S-Voice inte förstå eller prata svenska utan det är engelska som gäller när man pratar med sin telefon. Och det går inte att komma ifrån känslan av att snacka engelska med sin egen mobil, det känns faktiskt ganska dumt.

S-Voice fungerar faktiskt överraskande bra för det mesta. Du startar appen enklast genom att trycka två gånger på hemknappen. Väl inne i appen kan man säga ”Hi Galaxy” för att väcka S-Voice till liv, sedan är det bara att börja prata. Om man till exempel säger ”What is One dollar i Swedish currency” så räknar S III ut detta och meddelar svaret i tal och text. Detta innebär att du måste vara uppkopplad för att använda många av S-Voice funktioner.

Undrar du hur vädret är kan du helt enkelt fråga ”What is the weather today?”. Du kan också säga ”Open Minecraft”, så startar S-Voice Minecraft Pocket Edition åt dig, det fungerar med i stort sätt samtliga installerade appar. Även detta fungerar ganska bra och är en rätt rolig funktion, men jag har svårt att se att S-Voice blir mer än bara en rolig grej, i alla fall så länge som den vägrar förstå svenska.

Pris och övriga tankar

Det har varit en mycket trevlig tid med Samsung Galaxy S III LTE, nu förstår jag som sagt varför S III är så enormt populär. Jag förstår även varför 4G kan vara intressant, förutsatt att det kan vara värt abonnemangspengarna. Det är uppenbart snabbare att surfa via 4G är 3G/HSPA, men jag tror att långt ifrån alla behöver 4G-hastigheten. Och eftersom det egentligen är den enda fördelen som S III LTE har gentemot vanligt S III innebär detta att långt ifrån alla behöver LTE-versionen.

För att bli ägare till en Samsung Galaxy S III LTE får du vara beredd på att lägga ut ungefär 5000 kronor, om du köper den utan abonnemang. Hitta lägsta pris på Samsung Galaxy S III LTE via Prisjakt.

Samsung Galaxy S III LTE passar bra om

  • Du vill ha en telefon med 4G
  • Du önskar en telefon med stor skärm
  • Du kommer spela lite mer krävande mobilspel
  • Du önskar en röststyrd assistent (ungefär som Siri)
  • Du vill kunna byta batteri och stoppa in minneskort

Samsung Galaxy S III LTE är mindre bra om

  • Du vill ha en lite mindre telefon
  • Du inte behöver snabb surf
  • Du vill ha en telefon fri från förinstallerade tillverkarappar
  • Du inte gillar tillverkarskal
  • Du söker en telefon med äkta HDMI-utgång

Oavsett om du väljer en S III med eller utan 4G så kommer du få en telefon som är oerhört kompetent. Den är stor, lite väl stor för min smak då jag knappt når hela skärmen med tummen när telefonen hålls i en hand. Beroende på hur stora byxfickorna är så är det också tveksamt om S III får plats i dem. En S III med en något mindre skärm (ca 4,3″) och något färre förinstallerade Samsungappar hade antagligen givit den här telefonen toppbetyget, nu stannar den vid ett högt betyg, men inte riktigt det högsta. Fortsätter Samsung i samma stil så kommer de kunna vara världens största mobiltillverkare ett långt tag framöver.

Betyg

8/10


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se