Recension av Joors till iPad

okt
28

I början av året lanserades Joors, ett mobilt bredband för 0 kronor per månad. Först tyckte jag att det lät alldeles för bra för att vara sant, men Joors är ett mobilt bredband som inte kostar någonting att använda. Istället finansieras tjänsten med reklam. Vi testade Joors i februari och var mycket nöjda och intresserade av att fortsätta använda tjänsten. Redan från början fanns stöd för Windows, Mac och Android och för några veckor sedan lanserades även den mycket efterlängtade iPad-appen. Med den kan du nu surfa helt kostnadsfritt även med din Appleplatta. Vi har under en dryg vecka testat Joors till iPad och känner att detta är ett koncept som verkligen passar surfplattorna.

Joors app till iPad är gratis att ladda ner men kräver såklart att du har ett Joors-SIM för att kunna användas. Det är en väldigt nätt app på 2 MB som är snabb, enkel och gör precis det man vill. Du som använt Joors till Windows eller Mac kommer känna igen gränssnittet då det ser nästan likadant ut till iPad. Första gången du startat appen får du logga in på ditt Joorskonto, därefter sköter sig appen i princip helt automatiskt.

Finansieras med reklam

Det låter kanske jobbigt att använda en mobil bredbandsuppkoppling som finansieras med reklam, men det är faktiskt väldigt sällan reklamen ens märks av. När man startar appen och kopplar upp sig mot 3G-nätet så möts man ibland av en kort reklamfilm som går att klicka bort efter ett par sekunder, andra gånger öppnas en ny flik med reklam i webbläsaren, något som även kan dyka upp då och då när man surfar. Men det är faktiskt varken ofta eller särskilt störande, jag hade räknat med att få stå ut med betydligt mycket mer reklam och jobbigare sådan. Genom att man fyller i sina intressen när man skapar sitt Joorskonto så är reklamen förhoppningsvis riktad mot sådant som intresserar användaren.

Förutom reklamen så finns det en eller par erbjudanden som Joorsanvändare kan ta del av. Dessa finns i en egen flik i appen och kan till exempel vara prissänkta surfplattor, materbjudanden eller som i fallet ovan, båtlarm.

2 GB fri surf per månad

Du kan förbruka upp till 2 GB data per månad helt utan kostnad. Går du över din kvot stryps hastigheten till 60 kbit/s, en hastighet som inte direkt motiverar till fortsatt surfande. Skulle du vara i behov av mer surf går det att köpa extra kapacitet på 5 GB som gäller i 30 dagar.

2 GB data räcker ganska långt om du använder din uppkoppling till att skicka och ta emot mejl, surfa på en del webbsidor, uppdatera din status i sociala medier och liknande. Om du däremot tänker streama Spotifymusik eller titta på YouTubeklipp via Joors får vara beredd på att din 2 GB-kvot äts upp ganska snabbt.

Surfa i hastigheter runt 7-8 Mbit per sekund

Joors säger att deras bredband har en maxhastighet på 10 Mbit per sekund, men vi vet ju att användare sällan kommer upp i de hastigheter som operatörer menar är teoretiskt möjliga. I Joors fall så varierar hastigheten beroende på mättillfälle och vilken plats vi befinner oss på, men överlag så är det faktiskt oväntat höga hastigheter som uppnås i vår iPad generation 3. Vanligen kommer vi upp i hastigheter mellan 7-8 Mbits, någon enstaka gång hade vi till och med 9 Mbit, men några gången var hastigheten nere på 4 Mbit också. Detta gäller för datan som iPaden tar emot, uppladdningshastigheten höll sig i regel runt 1 Mbit per sekund.

Vi har satt ihop ett kort klipp som visar hur det ser ut att koppla upp sig mot Joors, vilken hastighet vi kom upp i just då och hur snabbt Hypeline och Aftonbladets startsidor laddades.

Avslutande tankar och betyg

Jag har en smartphone med ett abonnemang som ger mig fri surf. Jag kan dela ut min 3G-uppkoppling till en tablet via telefonen och därmed surfa utan extra kostnad på så sätt. Men jag har alltid tyckt att detta är en osmidig lösning som drar väldigt mycket batteri i telefonen och kräver att jag har med mig både tablet och telefon för att det ska fungera. Vissa operatörer erbjuder tvillingkort till vissa abonnemang, men inte alla. Därför känns Joors som den bästa lösningen för oss som vill kunna surfa med tableten var vi än befinner oss utan att behöva bry oss för de kostnader som detta kan medfölja eller tänka på att ladda telefonen en extra gång för att batteriet ska räcka hela dagen.

Jag tror verkligen på Joors koncept och är övertygad om att de har en produkt som många kommer att använda som en extra internetuppkoppling i laptopen eller surfplattan. Det finns verkligen inte mycket jag skulle vilja ändra på Joors iPad-app och betyget bli därför väldigt högt.

Betyg: 9/10


Ladda ner Joors till iPad.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼