Fallskärmshoppare ska spränga ljudvallen

okt
8

I avdelningen galet placerar vi det försök som Felix Baumgartner ska göra imorgon. Lyckas han kommer han ha fyra världsrekord, misslyckas han kommer han dö. Han planerar att åka upp till kanten av rymden med hjälp en heliumballong. Väl uppe på ungefär 36 500 meters höjd ska han hoppa, falla fritt i flera minuter och sedan landa med hjälp av en fallskärm. Felix menar att de hastigheter han kommer uppnå under fallet är nog för att bryta ljudvallen, något han skulle bli först i världen att göra bara genom att falla.

De fyra världsrekord som Felix väntas slå imorgon är världens högsta bemannade ballongfärd, högsta fria fall, längsta fria fall och vara först genom ljudvallen i fritt fall utan farkost. Han väntas kunna falla fritt i hela sex minuter innan det är dags att dra i fallskärmen och förhoppningsvis få till en mjuk och problemfri landning.

I Sverige är Felix Baumgartner kanske mest känd som mannen som hoppade fallskärm till Turning Torso för att sedan utföra ett basejump från samma byggnad. Självklart helt utan tillstånd. Hoppet imorgon lär dock slå detta med rätt många hästlängder.


Källa: NyTeknik.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼