Apple presenterar iPhone 5

sep
12

Apple har precis presenterat sin senaste iPhonemodell som kallas iPhone 5 (och inte ”The new iPhone” som många trodde). Den får en delvis ny design och framförallt har Apple äntligen valt att ge iPhone en större skärm. iPhone 5 får en 4″ skärm i 16:9-format. Den har ett skal gjort i aluminium och glas och påminner minst sagt som sina föregångare 4 och 4S.

Det är alltså en något större iPhone som presenterats idag, men iPhone 5 har blivit tunnare då den bara är 7,6mm. Apple kallade telefonen för ”the world’s thinnest smartphone”, något som dock inte är sant då till exempel ZTE Athena bara mäter 6,2 mm. iPhone 5 är dock den tunnaste Appletelefonen någonsin och den väger dessutom 20% mindre än iPhone 4S. iPhone 5 kommer såklart laddat med splitternya iOS 6, mer om det i ett eget inlägg.

Detta har hänt på hårdvarusidan

iPhone 5 har inte bara blivit större, tunnare och lättare än föregångarna, den har också fått upphottad hårdvara. Skärmen är som sagt nu på 4″, är av Retinamodell och har en upplösning på 1136x640px. Den drivs av ett egenutvecklat A6-chip som enligt dem själva ska ha dubbelt så bra prestanda som A5. Som väntat har den 4G LTE, sannolikt även dock inte i Sverige, men tyvärr verkar NFC lysa med sin frånvaro. Till skillnad från Nokias senaste Lumiatelefoner verkar det heller inte som Apple satsat på trådlös laddning i iPhone 5.

Precis som många rykten pekat på kommer iPhone 5 med en ny kontakt. Den är mindre än tidigare och kallas Lightning. Lightning har 8 kontakter och kommer kräva att man köper helt nya tillbehör, förutsatt att Apple inte släpper en adapter såklart.

Lansering och pris


Det verkar som att iPhone 5 kommer till Sverige redan 28 september och väntas då kosta ungefär lika mycket som iPhone 4S gjorde vid lansering. Samtidigt sänks priserna på iPhone 4 och 4S, iPhone 4 ska kunna följa med utan extra kostnad när man tecknar ett nytt abonnemang, oklart dock om det gäller även i Sverige.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼