Förutsägbara Apple?

aug
17

Året var 2001. Apple presenterade sin iPod, en ny typ av Mp3-spelare. Några år tidigare var företaget ganska illa ute och kan ha räddats av att Microsoft gått in och investerat 150 miljoner dollar i Apple. Nu fick Steve Jobs och hans företag stor uppmärksamhet och det tog inte lång tid innan iPoden fanns i var mans ficka, något de vita hörlurarna vittnade om. Men historien slutar ju inte här, tvärtom.

iPhone gör entré

I juni 2007 är det dags att säga hej till den första iPhonemodellen, en telefon som gjorde att mobilägare lärde sig vad touchscreen och smartphone innebär. Det fick tillverkare som Nokia och Sony Ericsson att tappa sin marknadsdominans och istället ses som mossiga och omoderna.

Säg hej till iPad

I januari 2010 visade Apple upp sin iPad. Plötsligt räckte det inte att ha en laptop och en smartphone, nu skulle man även ha en tablet. Apple såg återigen hur deras senaste i-produkt blev en rejäl succé både försäljningsmässigt och sett till hur företagets konkurrenter skyndade med att komma ut med sin (sämre) versioner av paddan. Apple hade än en gång revolutionerat världen med en helt ny produkt.

Jag är inget Applefan

Jag kan villigt erkänna att jag aldrig har varit en Apple-fanboy, snarare tvärtom. Trots detta kan jag utan problem erkänna att Apple verkligen har lyckats med sina produkter. Deras iPod har varit den mest välutvecklade musikspelaren sedan den första modellen lanserades. I takt med att konkurrenterna närmat sig har Apple släppt en ny version som återigen satt dem som herre på täppan.

Innan iPhone släpptes var jag inte överdrivet intresserad av att surfa med min telefon. Jag kände inte att en telefon utan knappar skulle vara nödvändig, hade knappt hört talas om appar. Nu är min smartphone en av mina käraste ägodelar, även om just min är utvecklad av HTC och inte Apple. När jag först hörde ryktena om en tablet från Apple skrattade jag och tänkte ”vad ska man med den till?”. Nu drömmer jag om en egen platta (även om jag fortfarande inte riktigt vet varför jag ska ha en). Apple har verkligen lyckats väcka ett behov för en produkt jag tidigare skrattat åt. Men trots det är jag inte intresserad av deras produkter. Och det senaste året känns det inte direkt som att Apple leder utvecklingen, de börjar hamna efter konkurrenterna igen.

iPhone ser likadan ut

iPhone har släppts i fem versioner men den senaste modellen ser ärligt talat nästan precis likadan ut som den allra första. Mellan version 3GS och 4 ändrades designen något och telefonen blev plattare och kantigare. Men skärmen är precis lika stor, telefonen har en knapp under den och det är ungefär vad man får.

Under tiden som Apple hållit fast vid sin skärm på 3,5″ har andra telefontillverkare vågat sig på ett klart större storleksspann. Samsung har till exempel släppt Androidtelefoner med skärmar mellan 2,8″ och 5,3″. Nu kan man hävda att Samsung minsann inte designar något själva utan stjäl Apples utseende och till viss del är jag beredd att hålla med om att flera telefoner minst sagt är lika iPhone. Men de har ändå vågat experimentera med utseenden och storlekar och är ju faktiskt världens största mobiltillverkare just nu.

Ryktet säger att nästa iPhone får en större skärm runt 4″ och jag hoppas det stämmer. 3,5″ kändes lagom för några år sedan, men nu är det hopplöst litet att använda.

iOS var inte först med multitasking, videosamtal eller OTA-uppdateringar

Apples mjukvara iOS har Android som största konkurrent. Inledningsvis tror jag att Google och Androids utvecklare “lånade” en hel del från iOS, men nu ligger Android inte alls efter längre. Självklart finns det många saker iOS gör bättre eller är ensamma om att kunna, men Apple lanserar nu ganska ofta iOS-funktioner som konkurrenterna redan har. Några exempel är multitasking, notifkationsmenyn och OTA-uppdateringar som alla fanns till Android innan iOS. Apples nyheter känns inte lika heta längre. De lyckades visserligen göra röstsökning populärt genom Siri och har i regel väldigt genomarbetade produkter även innan lansering, men den där ge-mig-nu-känslan finns inte längre där.

Hoppar på 7″-tablet-tåget?

Jag vill minnas att Apple skrattat åt tillverkare som släppt tablets med 7″-skärm, nu verkar det som att de själva är på gång med en iPad mini med ungefär samma mått. Detta gör Apple sannolikt för att de sett att andra tillverkare haft stora succéer med mindre och billigare plattor. Amazon har släppt en, Google har släppt en och nu kan alltså även Apple släppa en 7″-tablet. Men trots att iPad mini kommer vara en mindre produkt säger ryktena att den kommer se ut ungefär som nuvarande modellen. Inte så mycket nytänkande här ändå alltså.

Slutord

Vad vill jag då få ut av alla dessa rader med gnällande? Jag vill säga att Apple för några år sedan sågs som stora innovatörer som kom med helt nya produkter som ingen tidigare sett eller hört talas om. Idag tycker jag mest att Apple härmar konkurrenterna och hamnar i den ena patentstriden efter den andra. Jag blir inte längre imponerad av vad de har att komma med, det känns som jag har sett allt förut. Jag förstår självklart att det är en nästan omänsklig uppgift att lyckas överraska (på ett positivt sätt) varje gång, men om de nu inte har något alldeles nytt att visa upp ska de heller inte påstå att de är först med det.

Idag känns det som man redan innan presskonferenserna vet vad som kommer visas upp. Nästa iPad är lite snabbare, har lite bättre hårdvara och någon ”revolutionerande” produkt. De har helt enkelt blivit förutsägbara Jag hoppas att nästa iPhone kommer se rejält annorlunda ut och komma med något helt nytt. Det behövs nog lika mycket för Apples del som för deras kunder. Om man har ägt iPhone i ett par år vill man inte lägga 7000 kronor på en telefon som i princip är likadan som den man hade förut. Men så är jag å andra sidan ingen Apple-fanboy heller.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼