Nya sedlarna har inga bildrättigheter

jul
27

2015 väntas de nya svenska sedlarna ta över plånböckerna landet över, men designen på de värdefulla pappersbitarna är redan beslutad. Snart kommer Astrid Lindgren pryda 20-lappen, Greta Garbo 100-kronorssedeln och Ingemar Bergman hamnar på den nya 200-lappen. Problemet är att Riksbanken inte har slutit några avtal med de fotografer som tagit bilderna på våra älskade kändisar. De har heller inge planer på att låta fotografernas namn tryckas på sedlarna, något som strider mot upphovsrättslagen.

Riksbanken har nu inlett förhandlingar med fotograferna eller de bildbyråer som äger rättigheterna till bilderna. Man menar att sedlarna bara ska ha två namn tryckta, nämligen Riksbankschefens och Riksbanksfullmäktiges ordförande. Av den anledningen vill de inte skriva fotografernas namn. Istället hoppas de komma överens med berörda parter om att ge dem ersättning för namnlös publicering.

Detta problem kommer sannolikt vara löst långt innan sedlarna trycks upp, men det är en ganska osmickrande position Riksbanken satt sig i just nu.


Källa: Fotosidan.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼