Recension av Asus MS-100

jul
16

När man startar upp Spotify och sin ultimata spellistan bara för att inse att laptopens högtalare inte riktigt levererar det där kristallklara ljudet med perfekt balans mellan bas, mellanregister och diskant är det läge att se sig om efter ett par bättre högtalare. Hemma är det ofta lätt att placera ut något rejält 5.1-system, men om du reser till sommarstugan eller någon annanstans är det inte läge att släpa på 10 kilo högtalare. Då kan Asus USB-högtalare MS-100 vara ett bra komplement.

Designen

Det är inte ofta jag blir överdrivet glad av att titta på datorhögtalare, men Asus har faktiskt lyckats riktigt bra med MS-100s design. Högtalarna är formade ungefär som en liggande tratt, något som inte låter särskilt snyggt kanske, men vi gillar det. Själva högtalarelementen är ganska rejäla (54 mm i diameter) samtidigt som baksidan där kablarna sticker ut är väldigt smal. Enheten är gjord helt i plast, med undantag för gallret längst fram som är gjort i metall. Jag får en bra kvalitetskänsla att att se och känna på högtalarna.

MS-100 ansluts via USB och har inga andra kontakter, varken line in eller hörlursport. på ena högtalarens ovansida sitter volymkontrollen och en mute-knapp. Högtalarna har ingen power-knapp, när de är inkopplade är de igång. Tyvärr syns det inte om mute-knappen är på eller ej, enda sättet att testa det är att trycka på den. Vi hade gillat om man kunde ansluta ljudkällor via en klassisk 3,5 mm-kontakt, men eftersom högtalarna kräver ström via USB förstår vi varför Asus valt att enbart tillåta ljud via en USB-kabel.

Ljudet

Inte för att designen är oviktig, men när det kommer till högtalare är det självklart ljudet som är det allra viktigaste. Jag kan börja med att säga att MS-100 inte kommer lär ersätta externa högtalare, ljudet är inte helt perfekt. Å andra sidan är MS-100 framtagna för att förbättra laptophögtalarnas ljud och där är skillnaden väldigt stor. Asus försöker sälja in MS-100 med dessa slagord:

”Looking for notebook speakers? ASUS MS-100 USB speakers are designed to look sharp and striking, while delivering fantastic audio with pure plug n play ease.”

Efter att ha lyssnat ett antal timmar på musik av varierande kvalitet och musikstil samt tittat på ett antal YouTubeklipp tror jag mig ha fått en bra bild av hur MS-100 presterar. Det kan tilläggas att inga equalisers eller liknande har använts under testet utan högtalarna har spelat upp ljudet helt ”rent”.

En laptops inbyggda högtalare har i regel ingen möjlighet att spela upp bastoner, det mest framträdande i låtar är diskanten och ljudet är ofta väldigt platt. MS-100 är otroligt mycket bättre på att spela upp hela ljudbilden, även bastonerna. Men det märks att det inte är ett 2.1-system man lyssnar på, även här känns basen lite platt och klipper bort de riktigt djupa tonerna. Diskanten är å andra sidan lite väl framtonad och tenderar ibland att ta över ljudbilden en aning.

MS-100 ska klara att spela upp frekvenser mellan 90 och 20000 Hz. För er som inte är så insatta i vad detta betyder kan man kort säga att mörkare toner har lägre Hz och ljusare högre Hz. Människor kan höra bastoner ner till 20 Hz men MS-100 kan alltså  bara spela upp toner på minst 90 Hz. Detta är anledningen till att man inte får med alla låga toner. Begränsningen sägs uppstå eftersom att högtalarna inte kan få tillräckligt mycket ström från USB för att spela upp lägre toner. Kan man leva utan de allra lägsta tonerna fungerar dock MS-100 faktiskt ganska bra som ett portabelt ljudsystem för datorn, de flesta låtarna görs faktiskt rättvisa.

Tekniska specifikationer

Mått 152 x 104 x 133 mm (LxBxH)
Vikt 760 g
Frekvenser 90 ~ 20000 Hz
Strömförsörjning USB: 500mA
Portar 1 x USB (kontakt, hane)

Pris och övriga tankar

För att MS-100 ska vara en tänkbar resekamrat krävs att de är portabla, välljudande och prisvärda. Jag tycker ändå att de uppfyller dessa krav förhållandevis bra. De är inte jättestora och väger bara 760 gram, men det finns samtidigt högtalare som är betydligt mindre. Ljudbilden är ganska bra, men saknar de lägsta bastonerna. Å andra sidan ska man inte räkna med att liknande högtalare presterar bättre. När vi kommer till priset så säger Prisjakt att du får lägga ut ungefär 400-450 kronor i snitt för ett par MS-100. Hitta lästa pris för MS-100.

Asus MS-100 passar bra om:

  • Du vill ha bättre ljud i din laptop
  • Du önskar snygga och prisvärda högtalare
  • Du inte behöver koppla något annat än datorn till högtalarna
  • Du vill ha bra ljud, men inte störs av lite platt bas
  • Du värdesätter en fin förpackning

Asus MS-100 är mindre bra om:

  • Du kräver helt perfekt ljud
  • Du letar efter ett permanent ljudsystem
  • Du vill kunna koppla in telefoner eller mp3-spelare
  • Du vill ha riktigt små högtalare
  • Du älskar riktigt djup bas

MS-100 lämnar oss med många goda minnen och några mindre förbättringsönskningar. Asus väljer att förpacka högtalarna på en sidenduk vilket gör unboxingen riktigt trevlig, första intrycket likaså. Vi gillar designen och priset, men hade önskat lite djupare bas och fler portar. En 3,5 mm input hade höjt betyget ännu ett snäpp, men 7/10 är fortfarande riktigt bra. Det är inte alls omöjligt att MS-100 hänger med oss på nästa semesterresa.

Betyg: 7/10


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼