Responsive web design del 3

jul
10

Då var vi framme vid den tredje och avslutande delen om responsive web design. Den första delen handlade om vad responsive web design är och varför man vill använda det, del 2 var en grundkurs i att koda responsivt. I den sista delen tipsar vi om mer läsning och några webbtjänster du inte får missa när du ska koda en responsiv webbdesign.

Olika designlösningar

Även om du kan grunderna i responsive web design kan det vara svårt att komma igång med utvecklingen. Det finns flera typer av designlösningar att använda. Vill du ha tips på sådana rekommenderas ett besök till LukeWs blogg. Där finns några enkla, men tydliga exempel på sådan design. http://www.lukew.com/ff/entry.asp?1514

Testa din design med Screenfly

När du har kodat en responsiv sida är det såklart viktigt att testa den för att se hur den anpassas för olika enheter. Men om du inte har möjlighet att skaffa en iPad, Galaxy Tab, iPhone, Androidtelefon och ett antal datorskärmar i olika storlekar kan du använda tjänsten Screenfly. Välj vilken sida du vill testa och vilken enhet du vill testa den på. Du kan rotera enheten för att se skillnaden mellan porträtt- och landskapsläget och det går att skrolla och klicka på länkar.

Screenfly är helt gratis att använda och är mer eller mindre oumbärlig vid utveckling av en responsive web design. http://quirktools.com/screenfly/

Ethan Marcottes Responsive Web Design

Önskar du mer läsning om responsive web design kan jag verkligen rekommendera Ethan Marcottes bok som kort och gott heter Responsive Web Design. Den finns att köpa som e-bok för tablets och telefoner, PDF eller klassisk pappersbok.

E-boken kostar 9 dollar och det är den verkligen värd. Även om boken inte är jättelång är den mer eller mindre ett måste om du vill sätta dig in i vad responsive web design är och varför man skulle vilja använda det. http://www.abookapart.com/products/responsive-web-design/

Rejäl artikel om responsive web design

Om du eftersöker en rejält matnyttig artikel har Smashing Magazine satt ihop något att verkligen sätta tänderna i. Du får bakgrundsfakta, kodexempel och en massa tips som kommer hjälpa dig en väldigt bra bit på vägen. Artikeln är värd att läsas igenom både en och två gånger. http://coding.smashingmagazine.com/2011/01/12/guidelines-for-responsive-web-design/

Med detta ber jag att få tacka för mig för den här gången. Jag hoppas att ni nu har en grundläggande förståelse för vad responsive web design är och hur man gör för att koda en sådan webbsida. Självklart finns det otroligt mycket mer att lära sig, men för detta finns Google som den eviga källan till kunskap.


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼