Det här är Windows Phone 8

jun
21

Sent igår kväll presenterade Microsoft Windows Phone 8, nästa version av deras mobila operativsystem. Och version 8 ser ut att bjuda på en hel del efterlängtat och intressant, bland annat stöd för flerkärniga processorer och NFC, men även viss möjlighet för användaren att sätta sin egen prägel på hemskärmen. Har du en telefon med Windows Phone 7 ska du dock inte räkna med att få en uppdatering till version 8.

Fler kärnor

En av de trevligaste nyheterna i och med Windows Phone 8 är som tidigare nämnt stödet för flerkärniga processorer. Nu är flytet i mjukvaran allt annat än dåligt, men ju mer krävande uppgifter mobilen tar sig för, desto mer kraft behöver den kunna nyttja. Vidare gillas att man nu har stöd för högre upplösningar, även om vi inte får full HD klarar Phone 8 1280 x 720 pixlar. Operativsystemet får även bättre stöd för minneskort, möjlighet att använda NFC, bättre säkerhet ochmultitasking. Dessutom kommer webbläsaren uppdateras till Internet Explorer 10, vad det nu kan innebära.

Designa om din hemskärm

Windows Phone 8 ger användarna möjlighet att i viss mån designa om sina hemskärmar. Det går till exempel att välja mellan fler färger för blocken än tidigare och de kan göras både större eller mindre beroende på vad man föredrar. Detta demonstreras i videon nedan.

Alla får Nokia Maps

Microsofts samarbete med Nokia innebär att samtliga Windows Phone 8-telefoner kommer få Nokia Maps, oavsett vem som tillverkat telefonen. Just nu är det bara Nokias Lumiatelefoner som få ta del av den rosade karttjänsten. Dessutom kommer Skype vara förinstallerat i alla telefoner, något Telia lär ogilla.

Ingen uppgradering från Windows Phone 7

Tyvärr kommer befintliga Windows Phone-telefoner lämnas när operativsystemet når version 8. Microsoft skyller på att mjukvaran kräver bättre hårdvara, främst skärmar och processorer. Om det är sant eller inte är svårt att säga, men som ett litet plåster på såren kommer de telefonerna istället få en uppdatering till Windows Phone 7,8. Den uppdateringen ska dock mest vara kosmetisk och inte introducera några överväldigande nyheter.

Framtiden ser faktiskt ganska ljus ut för Windows Phone, version 8 bjuder på en hel del nyheter som säkert kan tilltala många. Att plattformen nu har över 100 000 appar är ju inte direkt något negativt heller.


Källa: Microsoft blog.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼