Microsoft släpper egna tablets vid namn Surface

jun
19

Sent igår svensk tid presenterade Microsoft under en presskonferens sin nya tabletserie Surface. Det är en serie tablets där Microsoft står för både hård- och mjukvara, precis som Apple med sina iPads. Microsoft Surface består än så länge av två tabletmodeller med olika hårdvara och Windowsversion. Designen är redigt fin och går verkligen i stil med Windows 8 och dess färgade blockdesign.

En med Windows 8 och med Windows RT

De två Surfaceplattorna kommer alltså ha delvis olika operativsystem. Den dyraste modellen får självklart Windows 8, den lite billigare kör istället Windows RT. RT är en version anpassad för enheter med en ARM-processor och kommer enbart kunna köra appar som laddas ner från Windows egna appbutik, appar som har deras Metroutseende. Den dyrare tableten med Windows 8 kommer inte vara begränsad till dessa appar, utan kan allt Windows 8 fixar (tills hårdvaran sätter stopp såklart).

Touchskärm och tangentbord

Microsoft Surface är tablet med 10,6″ touchskärmar, men de har även löstagbara tangentbord, något Androidtablets begåvats med sedan Asus släppte sin Eee Pad Transformer. Och just kombinationen touchskärm och tangentbord är ett koncept jag verkligen tror på då detta skulle kunna ersätta behovet för både en laptop och en tablet. Vi har i dagsläget inga prisuppgifter eller lanseringsdatum för Microsoft Surface men hoppas kunna återkomma med detta snart.

Hur reagerar tillverkarna?

Det man kan fråga sig nu när Microsoft presenterar en lösning där de står för både hård- och mjukvaran är hur PC-tillverkarna reagerar på detta. Microsoft borde kunna lägga sig under deras priser då de inte behöver köpa in Windows-licenser och jobba på att optimera hårdvaran med operativsystemet och kan därför komma att konkurrera ut andra företag. Å andra sidan har Google släppt tre telefoner och väntas snart släppa en tablet utan att konkurrenterna blivit nämnvärt påverkade.


Källa: Microsoft Surface.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se