E3: Nintendo tjuvstartade årets mässa med livesändning

jun
4

Världens största spelmässa står för dörren och Nintendo har precis tjuvstartat med en livesänd presentation. Föga förvånande var presentationen helt tillägnad Nintendos kommande stationära spelkonsol Wii U. Även om inga specifika hårdvarumässiga specifikationer togs upp av Nintendo-chefen Satoru Iwata så innehöll den 30 minuter långa presentationen flera nyheter.

Wii U:s tabletkontroll har, precis som många trott, genomgått en redesign. Det mest iögonfallande gäller de två analoga styrspakarna som nu är fullfjädrade spakar i stil med de man finner på en Xbox-handkontroll, komplett med möjlighet att trycka in spaken. Bakstycket av kontrollen ser även ut att ha fått en mer ergonomisk utformning.

Tabletkontrollen är utrustad med en NFC-yta på ovansidan och innehåller även en IR-sändare – vilket innebär att du kan styra din TV och hemmabio direkt via handkontrollen. I förbifarten visade man även upp en handkontroll kallad Wii U Pro Controller som enligt Iwata kan komma till hands vid längre spelsessioner.

En stor del av presentationen handlade om Nintendos nya onlinesatsning som går under namnet Wiiverse. Genom ett rekordostigt filmklipp presenterades en rad nya funktioner med varierande intressenivå. Funktioner som visades var bland annat ett chattliknande flöde och videosamtal där tabletkontrollens inbyggda kamera fick filma huvudpersonen. Sociala interaktioner och saker som delning av screenshots sker sömlöst samtidigt som du spelar ett spel och Iwata benämnde vid ett tillfälle tabletkontrollen som ett social window. Man strök under att det är upp till spelutvecklarna hur de vill att spelet ska integrera med Wiiverse.

Wii U:s startskärm (Mii Wara Wara) kommer i sig vara sammakopplad med Wiiverse och kommer att bestå av de idag nästan standardiserade ”app-bubblorna”. Under bubblorna samlas sedan andra spelares Mii-karaktärer och diskussioner kring spelet i fråga kan ta vid. Även spel som du inte äger kan dyka upp på din startskärm enligt Iwata, vilket på förhand låter lite som ett irritationsmoment.

Wiiverse är browser-baserat vilket gör att man kommer att kunna komma åt hela härligheten via allt från sin 3DS-konsol till sin smartphone. Detta är dock något som kommer att läggas till i en uppdatering en tid efter lansering.

Fokus låg alltså på Wiiverses sociala möjligheter och den interaktion som kan genomföras med andra spelare men inget sades om själva onlinespelandet. Detta var troligen helt medvetet och något man sparar till presskonferensen. Av det jag sett hittills av Wiiverse så känns det som att Nintendo är på rätt väg. Även om många av funktionerna funnits hos konkurrenterna i en hel generation så känns flera av Nintendos tillämpningar fräscha. Tabletkontrollen kommer bland annat att ta den skriftliga kommunikationen mellan spelare till nya höjder.

Nu inleds en vecka med galet mycket spelnyheter från alla håll och kanter. Räkna alltså med mer Wii U-nyheter inom kort.


Du finner presentationen i sin helhet här.

Av

Designfrälst Kungsörare med ett stort intresse för ny teknik och stora filmupplevelser.

Kontakt: joakim.schon@hypeline.se

Annons ▼