Recension av HTC One S

jun
2

För ett par veckor sedan fick vi chansen att testa HTC One X, värstingluren från HTC både storleks- och prestandamässigt. Nu har turen kommit till dess lillebror One S som inte har lika het hårdvara eller stor skärm. Men trots det är det faktiskt One S som lämnar ett större ha-begär efter sig och i många fall är det just den modellen som känns som den ultimata för mig.

HTC One satsar hårt på kamera och ljud

HTCs nya telefonserie lever efter slagorden ”Amazing Camera, Authentic Sound” och det är därför de har valt att satsa hårt på en fin kamera och riktigt bra ljud. Ljudkvalitén märks mest när man har hörlurar inkopplade. Eftersom HTC tidigare köpt in sig i Beats by Dr. Dre och inlett ett samarbete med dem blir ljudet ännu bättre om hörlurarna du kopplar in är någon av modellerna uBeats eller Solo.

Kameraförbättringarna märks när man vill ta en bild och det faktiskt tar mindre än en sekund från att man startat kameran tills den första bilden kan vara tagen. Dessutom är linsen ovanligt ljusstark vilket är bra när solen går ner och blixt inte är ett alternativ. Detta är dock inget som är unikt för just One S utan hela One-seriens poäng. One S lyckas dock leverera allt detta i en snygg och användarvänlig förpackning som inte kostar lika mycket som sin storebror.

One S andas kvalitet

HTC One S ligger oerhört bra i handen och känns samtidigt väldigt lätt. Det är HTCs hittills tunnaste smartphone.  HTC har tänkt igenom materialvalen, vilket verkligen märks. Skalet består delvis av en keramisk, kristallisk struktur som ska vara fem gånger tåligare än rostfritt stål. Denna yta uppnås genom att ström skickas genom skalet och gör det otroligt varmt för några sekunder, därmed blir det härdat. Tekniken används annars vanligtvis på satelliter. Trots detta blir One S inte alls tung eller tjock. Den väger bara 120 gram och mäter 7,8 mm. Det enda som jag egentligen har att anmärka på gällande designen är att powerknappen sitter lite väl nedsänkt i ovansidan och kan vara svår att träffa ibland. Det är gissningsvis bara en vanesak, men ändå ett litet irritationsmoment under lånetiden.

Bra hårdvara för pengarna

Det är faktiskt inte så mycket som skiljer HTC One S och One X sett till hårdvara. One X är såklart större, har därför en större skärm och drivs av en fyrkärnig Tegra 3-processor. Vidare får man hela 32 GB lagringsutrymme i One X. Men utöver det så är det mer eller mindre identisk hårdvara under skalet. Detta är HTC One S specifikationer:

Processor Dual Core Snapdragon 1,5 GHz
RAM 1 GB
Skärmstorlek 4,3″
Upplösning 960 x 540px
Lagringskapacitet 16 GB
Minneskortsplats Nej
Wifi 802.11a/b/g/n
Skärmglas Corning Gorilla Glass
Bakre kamera 8 MP, 3264×2448 px och LED-blixt
Främre kamera VGA
Övrigt Dedikerat kamerachip (HTC ImageChip), Beats By Dr. Dre Audio, micro-SIM, slitstarkt skal, NFC, MHL A/V link

Startar snabbt och flyter bra

Du behöver inte vänta länge på att One S ska starta. Om du har snabbstartsfunktionen aktiverad kan telefonen vara igång på mindre än 10 sekunder. Men precis som när vi jämförde One X och One V så får även One S känna sig besegrad i uppstartstestet mot budgetluren One V, om än med bara någon sekund.

Väl igång upplever jag att One S har ett fint flyt för det mesta. När man skrollar mellan hemskärmar eller i menyer rullar det på i ganska fin takt och det är väldigt sällan det laggar till ordentligt överhuvudtaget. När jag testar att spela GTA III så uppstår då och då några mindre framedrops och ljudet låter inte helt rent, men annars är det en mycket tillfredsställande upplevelse att använda One S.

Oväntat bra benchmarkresultat

Även om ett antal benchmarkappar inte kan säga allt om huruvida en telefon är bättre än en annan eller om den är prisvärd så kan det ofta vara en ganska bra indikator. Oväntat nog står faktiskt One S som vinnare i två av tre tester där den jämförs mot One X, One V och Sony Xperia S. trots att One X ska ha bättre hårdvara vinner den alltså bara över sin lillebror en gång.

Kameran tar fina bilder

One S har en 8 megapixels kamera med en ovanligt ljusstark lins. Kameran är riktigt snabb tack vare HTCs dedikerade kamerachip. Slutresultatet blir ofta väldigt bra, ibland är det faktiskt svårt att tro att det är en telefon som har tagit bilden. Du kan ta panoramabilder eller HDR med hjälp av ett par förinställningar samt lägga på mer eller mindre roliga fotoeffekter i realtid. Det går även bra att filma i full HD 1080p. Här följer fyra bilder som är tagna med HTC One S och inte redigerade alls förutom att de förminskats:

Bra ljudkvalitet

Som tidigare nämnt har HTC även jobbat med ljudbilden i One-serien. Detta blir främst tydligt när du kopplar in ett par hörlurar, då kan man nämligen välja mellan ett par olika EQ-presets som (om man väljer rätt) kan göra ljudet mycket klarare eller fylligare oavsett om du strömmar musik från Spotify, kollar på YouTubeklipp eller lyssnar på lokalt sparad musik.

Om man inte kopplar in hörlurar kan man heller inte använda sig av HTCs Beats presets eller EQ. Trots det blev jag ändå överraskad av den inbyggda högtalaren. I vanlig ordning får man absolut inga bastoner från den, men ljudet är ändå väldigt rent och klart för att vara en inbyggd högtalare. Helt okej för att slötitta på någon film alltså.

Samtalsljudet håller också ganska bra kvalitet. Det är svårt att säga så mycket om den kvalitén då det sällan är överdrivet bra ljud i ett telefonsamtal. Men det finns i alla fall inget att klaga på där heller.

Batteritiden är acceptabel

En av de mest frustrerande sakerna med en smartphone är att batteriet tenderar att laddas ur väldigt fort när telefonen används. One S är såklart inget undantag och det är lite synd. Nu är batteritiden visserligen inte alls katastrofal, storebror One X verkar ladda ur snabbare, men vid lite tuffare användning laddas batteriet ur i förhållandevis rask takt. När jag körde GTA III blev telefonen väldigt varm att hålla i och batteritiden sjönk många procent på ganska kort tid. Om du bara surfar lite, skickar några sms och ringer ett par samtal bör telefonen kunna klara sig en dag på en laddning, men mer än så ska man nog inte räkna med.

Pris och övriga tankar

En kväll lät jag min familj testa One S en stund. Det första de sa var att telefonen kändes väldigt lätt och skön att hålla i samt att storleken var ganska bra. Min mamma (som aldrig använt en smartphone tidigare) kunde ganska enkelt navigera i menyer, söka efter platser i Google maps och liknande. Om det är tack vare HTC eller Android är svårt att säga, men One S gick i alla fall hem hos min familj.

Du som nu är intresserad av att köpa en One S får räkna med att lägga ut ungefär 4900 kronor för att få en sådan. Det är ett par hundra under One X som kostar ungefär 5500 kronor. Om du önskar en telefon med rejält stor skärm är One X bättre, annars rekommenderar jag dig varmt att kolla in One S först.

HTC One S passar bra om:

  • Du vill ha en telefon med bra prestanda
  • Du önskar en stor, men inte gigantisk telefon
  • Du fotograferar mycket med telefonen
  • Du vill att telefonen ska få plats i fickan
  • Du vill ha väldigt bra ljud

HTC One S är mindre bra om:

  • Du vill ha den allra bästa hårdvaran
  • Du önskar en telefon med riktigt stor skärm
  • Du behöver rejäl batteritid
  • Du önskar en telefon med vanilla-Android
  • Du söker en telefon med minneskortsplats och HDMI-utgång

Det är svårt att säga om HTC One X eller One S är bäst, det beror faktiskt främst på vilken storlek du är ute efter. Om jag var tvungen att välja skulle det bli en One S för min del, men båda telefonerna får samma höga betyg av oss!

Betyg: 9/10


Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se