Google tar viktigt seger i patentbårket mot Oracle

maj
24

Ett av de allra största patentbråken den senaste tiden är det mellan Google och Oracle. Googles operativsystem Android bygger på språket Java, vilket Oracle (efter att ha köpt upp företaget Sun) har vissa patent för. Oracle menar att Google inkräktar på ett antal av deras patent och stämde därför sökmotorgiganten på hela 6 miljarder dollar. Google har hela tiden menat att deras javaanvändning inte alls inkräktar på några patent. Och nu har en viktig dom fallit till Google fördel.

Det var under gårdagen som den kaliforniska juryn kom fram till att Google inte har inkräktat på Oracles patent i och med Android. Detta innebär alltså att Google ser ut att slippa undan det massiva skadestånd som Oracle krävt. Samtidigt är allt inte riktigt över ännu, då domstolen fortfarande måste besluta huruvida Google brutit mot upphovsrätten med några av de 8 testfiler för java och 9 rader rangeCheck-kod som Oracle också har stämt dem för. Gårdagens domslut är dock det absolut viktigaste i denna rättegången. Google kommenterade domslutet såhär:

“Today’s jury verdict that Android does not infringe Oracle’s patents was a victory not just for Google but the entire Android ecosystem.”

Jag önskar verkligen att vi kunde säga att denna långdragna patentstrid är över nu, men om jag känner Oracle rätt så ger de nog inte upp på ett tag.


Källa: Mashable.

Av

Hypelines grundare och meste skribent.

Kontakt: daniel.claesson@hypeline.se

Annons ▼